Region

Balkanski Al Capone neće uskoro u Srbiju. Ko je ubica sa 100 lica koji je pao u Hrvatskoj

Hrvatski organi uputili su u Srbiju zahtjev za dodatnim informacijama na osnovu zamolnice o izručenju Podgoričanina Ivana Vujovića, poznatijeg kao “balkanski Al Capone”, koji je uhapšen u toj zemlji nakon nekoliko godina u bjekstvu. Kako kaže izvor “Blica” izručenje Vujovića Srbiji ne treba očekivati ovih dana.

“Materijal oko Vujovića će biti proslijeđen hrvatskim organima. Međutim, čak i ako do izručenja dođe to se može očekivati po formiranju vlade u Srbiji jer je neophodno da potpis stavi ministar pravde u punom mandatu”, kaže izvor “Blica”.

Nezvanično, moguće je i da hrvatski organi neće Srbiji izručiti Vujovića sve dok mu tamo ne budu sudili za krivično djelo koje je počinio u njihovoj državi – falsifikovanje dokumenata.

Vujović (35) je, nakon dugog niza kriminalnih godina, bjekstva i dosjea “debelog kao Biblija” uhapšen je u petak u Zagrebu onda kada se najmanje nadao, ni ne sluteći da je na “policijskom radaru, nakon što je policajcima, po svom dobrom starom običaju, dao lažna dokumenta, pa ga uskoro čeka služenje kazne u Srbiji za zločin još iz 2016. godine.

Policiji poznat od 2006. godine

Crnogorskoj, ali i policiji u regionu, slučaj “Vujović” dobro je poznat još iz davne 2006. godine, dok se od tada, pa sve do prije nekoliko dana, crnogorski mafijaš smatrao neuhvatljivim.

Pored ubistva i pokušaja ubistva, Vujovićevu kriminogenu historiju obilježile su i brojne plastične operacije kojima je mijenjao identitet, “igrokazi” sa policijom, bježanje iz zatvora, ali i očigledno “jake veze” koje su mu pomogle da sve do 2022. godine izbjegava pravdu i bude na slobodi.

Evo kada je tačno nastao dosije jednog od najvećih crnogorskih mafijaša i kako se tokom godina, odnosno od 2006. pa sve do danas, punio i “debljao” raznim zločinima, intrigama i bježanjem, a zbog čega su ga, pored crnogorske policije, tražili i nacionalni Interpol Srbije i hrvatski specijalci za potrage.

Ubistvo Savovića, incidenti u zatvoru i “spektakularan bijeg”

Ozbiljnija kriminalna priča Ivana Vujovića, nakon što je 2006. godine prijetio policajcu, počinje dvije godine kasnije, kada je ubio Radovana Savovića koji je sa društvom sjedio u podgoričkoj piceriji “Primicia”. Vujović je, kako su tada pisali mediji, čekao da Savović izađe iz lokala, pa mu je, dok je ovaj prelazio ulicu, prišao s leđa revolverom i u njega ispalio nekoliko hitaca usmrtivši ga na licu mjesta.

Kako se kasnije saznalo, Podgoričanin je ovo ubistvo izvršio iz osvete, jer je Savović 27. marta 2008. godine pretukao Vujovića u budvanskom lokalu “Stara Crna Gora”.

Za pomenuto ubistvo s predumišljajem, Vujović je osuđen 3. marta 2016. godine na kaznu zatvora od 14 godina u crnogorskom zatvoru Spuž, a odakle je zbog čestih tuča, prijetnji policajcima, i konačno nakon što je jednog zatvorenika pokušao da ubije zašiljenom kašikom, prebačen iz tog u zatvor u Bijelom Polju.

Ipak, daleko od toga da se Vujović nakon premještaja u drugi zatvor smirio. Već 2015. godine izveo je još jedan prekršaj – spektakularan bijeg iz zatvora koji se i dan danas prepričava, a nakon kog je i nekoliko rukovodilaca zatvora bilo suspendovano, zbog sumnjivih i nerazjašnjenih okolnosti koje su Vujoviću olakšale bjekstvo.

Naime, Vujović je tokom telefonskog razgovora uz prijetnju pištoljem savladao dežurne čuvare, koji inače ne nose oružje, a potom pištoljem za koji se kasnije saznalo da je nestao iz sefa zatvorske straže, savladao i policajca koji je osiguravao glavni ulaz u zatvor.

Nakon “spektakularnog bijega”, za Vujovićem je pokrenuta široka akcija traganja pod nazivom “BPBLOK”, s obzirom da se radilo o opasnoj osobi, dok je o svemu obaviještena i hrvatska policija.

U januaru 2016. godine, Vujović je lociran u Beogradu, međutim, u posjlednjem momentu je izbjegao hapšenje, pa je nakon toga često mijenjao adrese u srbijanskom glavnom gradu.

Ranjavanje Bulatovića, hapšenje u Njemačkoj i plastične operacije

Da Vujović lekciju nije naučio, ali i da od kriminala nije odustao, potvrdio je već 2016. godine, kada je, tokom bjekstva iz Crne Gore, 1. avgusta 2016. hicima iz pištolja teško ranio Beograđanina Darka Bulatovića, sina direktora fudbalske Superlige Srbije Vladimira Bulatovića, u beogradskom lokalu “Đura Bar” u Venizelosovoj ulici.

Prema pisanjima “Blica” iz 2016. godine, Vujović je tog dana prišao Bulatoviću, počeo da se raspravlja sa njim, a potom izvadio pištolj i pucao. Bulatović mu je, kako se saznalo kasnije, skrenuo pažnju na nedolično ponašanje prema djevojkama koje su sjedila za stolom do njegovog, nakon čega je Vujović izvadio pištolj i zapucao.

Darko Bulatović je nakon ranjavanja dva puta operisan i bio je u jako teškom stanju, pa je srpska policija pokrenula potjernicu za ozloglašenim Podgoričaninom Vujovićem.

U saradnji nadležnih policijskih službi Republike Srbije i crnogorske policije, došlo se do saznanja da je Ivan Vujović pribavio i da koristi više lažnih hrvatskih ličnih isprava koja su glasila na imena Vinsko Bilić i Igor Heberling. Tom prilikom je na lažnim ličnim ispravama pokušao da izmijeni lični opis nošenjem naočala za vid i puštanjem brade i kose.

Ivana Vujovića konačno je, činilo se tada, pravda stigla 6. novembra 2016. godine kada je uhapšen u njemačkom gradu Kleve, a na osnovu podataka koje je crnogorska policija razmjenjivala sa kolegama iz drugih zemalja, između ostalog i sa Srbijom, te je osuđen na 37 mjeseci zatvora, zbog, kako se navelo tada, bjekstva iz bijelopoljskog zatvora.

Već 11. decembra 2021, Vujović je iz Podgorice okončao izdržavanje zatvorske kazne za ubistvo Radomira Savovića i 11. decembra napustio Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, iako je na snazi i dalje bila potjernica koju je za njim rapisala Srbija zbog pokušaja ubistva Darka Bulatovića.

“Propust” crnogorske policije i tačka na slučaj “Vujović”

Ono što posebno intrigira javnost u slučaju “Vujović” jeste i činjenica da je Podgoričanin nakon odsluženja kazne za ubistvo Savovića priveden u Centar bezbjednosti u crnogorskoj prijestonici na informativni razgovor sredinom decembra prošle godine, a da insprektori tada nisu smatrali bitnim da provjere da li Vujovića potražuje neka zemlja, te je ubrzo potom ponovo pušten na slobodu, iako je i dalje bio na srpskoj potjernici.

Tačka na slučaj crnogorskog kriminalca Ivana Vujovića koji već godinama intrigira javnost , stavljena je konačno, čini se, u petak prošle nedelje kada je uhapšen u Zagrebu gde je trebalo da obavi još jednu operaciju lica.

Naime, prilikom kontrole dokumenata u Medulinu u noći između utorka na srijedu Vujović je pružio lažna crnogorsku vozačku dozvolu, koja je glasila na tuđe ime, ali s njegovom fotografijom.

Kako se potom saznalo, Podgoričanin je u Zagreb došao iz Pule radi dogovorne plastične operacije, isto pod lažnim imenom, jer je namjeravao da, pored lažnog imena i prezimena promijeni i fizički izgled.

Ipak, ovog puta dobro poznat Vujovićev “igrokaz” sa policijom nije prošao, pa se sada čeka njegovo izručenje Srbiji gdje će mu se suditi zbog ubistva u pokušaju i ranjavanje Bulatovića, dok će se možda ovom prilikom i konačno razjasniti ko stoji iza njega i ko mu je sve ove godine pomagao u filmskim bjekstvima, mijenjanju identiteta, zločinima…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare