Životni stil

Balzamični ocat: Kako prepoznati dobar “aceto” i kojim ga jelima dodati

Originalni balzamični ocat, slavni aceto balsamico posebno u Italiji ima gurmanski status. Delicija puna okusa koja u nekoliko kapi pruža puna usta okusa nekoć se smatrao „čudesnim lijekom“ koji su si mogli priuštiti samo bogataši, a i danas se daruje kao vrijedan dar na svečanostima, posebno vjenčanjima.

Nutritivno bogati eliksir obiluje manganom, željezom, magnezijem, fosforom i polifenolima, za koje se kaže da smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka te jačaju imunitet. Navodno se prvi put spominje još u 11. vijeku kada je Henrik III., car Svetog Rimskog Carstva na dar dobio srebrnu bočicu balzamičnog octa na dan krunidbe.

Začin koji je nekoć bio poznat samo u regiji Emilia-Romagna danas je dostupan svugdje u svijetu, a cijena mu itekako varira. Dok se neke bočice cijene na nekoliko hiljada KM, druge se prodaju za desetak. A najskuplji je, naravno, original.

Tradicionalni aceto balsamico djed je balzamičnog octa kakav se radio davnih dana i da bi mogao imati mjesto rođenja mora biti Reggio Emilija ili Modena. Mošt od slatkog lokalno uzgojenog i kasno ubranog grožđa — često sorte Lambrusco ili Trebbiano kuha se dok se ne reducira otprilike na polovicu i fermentira do tri sedmice. Zatim odležava najmanje 12 godina u malim bačvama od drveta hrasta, kestena, trešnje, smreke ili duda, čemu duguje karakterističan okus i aromu. Što je stariji, to je gušći, svilenkastiji i bogatiji.

PROČITAJTE  Riješili su se kuće i posla pa žive na kruzerima: Jeftinije nam je tako nego plaćati kredit

A već se na prvi pogled po bočici može vidjeti koliko je balzamični ocat star; U Reggio Emiliji određeno je da su oni sa crvenom kapicom na čepu (affinato) otprilike odležavali 12 godina. Srebrni ili vecchio broji 15-20 godina; a extra vecchio sa zlatnom kapom ima staž od 20-25 godina. U Modeni postoji samo affinato, s bijelom kapom, ili extra vecchio, sa zlatnom kapom. Tradicionalni balzamični ocat uvijek nosi oznaku „Aceto Balsamico Tradizionale“, kao i D.O.P. (“Denominazione di Origine Protetta”).

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena je vrhunski proizvod, a Aceto Balsamico di Modena je povoljnija i dostupnija inačica. Condimento klasa, koju službeni italijanski konzorcij nije odobrio jer ne zadovoljava sve kriterije također može biti cijenjen i jako ukusan.

PROČITAJTE  Često vam se događa da vam banane istrunu? Sad više neće!

Stoga ako imate pri ruci kakav dobar balzamični ocat nemojte ga potratiti na salatu. Jedan od najboljih chefova, Massimo Bottura napominje da se s vrhunskim acetom balsamicom nikada, ali nikada ne bi smjelo kuhati – nego pristupiti s jednakim poštovanjem kao prema primjerice kavijaru. Čak i ako vam godinama stoji na polici nema brige jer balzamični ocat nema rok trajanja. Prema mlađem octu slobodno pristupite opuštenije.

Dodati ga možete finim jelima od jaja, s primjerice parmezanom, kombinirati sa šumskim voćem u palačinkama i sladoledom, spojiti s jelima od mesa. Nekoliko kapi odležanog octa savršen su dodatak domaćoj majonezi koju će podignuti na novi nivo. Vrhunski aceto možete i uliti u čašu, zavrtjeti je da se oblože stjenke pa uliti kakav prosecco ili pjenušac. Živjeli! Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare