Politika

BANA oštro osudila postupke i pozicije i opozicije u RS

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje “postupke srpske pozicije i opozicije u manjem bh. entitetu” koji su kroz Narodnu skupštinu usvojili Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

“Pored toga što su predstavnici srpskog naroda sa jednim zastupnikom iz HNS-a, glasali i počinili protivustavni čin, ujedno su udarili na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, na koji se tako žučno pozivaju a iz njega samo uzimaju ono što je njima potrebno”, navode iz BANA-e.

Pozvali su institucije države Bosne i Hercegovine, Ustavni sud BiH, OHR, PIC, kao sve međunarodne institucije, da odbace i proglase neustavnim odluke NSRS koje su protiv zakona protiv negiranja genocida u BiH te također da odbace i ponište set zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS, sa kojim ciljano nastoje proganjati sve one koji su proživjeli genocid.

PROČITAJTE  Zasjeda Glavni odbor SDS-a, na dnevnom redu brojne aktuelne političke teme

“Nakon jasnih presuda najvećih internacionalnih sudova osnovanih od Ujedinjenih nacija, a koji su nedvosmisleno presudili da su Vojska i MUP RS-a direktno odgovorni za zločin genocida, što su nakon presuda prihvatili srpski predstavnici u vlasti manjeg bh. entiteta, dok danas iste te odluke pokušavaju poništiti u ekstremističkom zaokretu tzv. srpskog sveta u koji ih i dalje gura službeni Beograd na čelu sa Aleksandrom Vučićem i njegovim megafonima s obje strane Drine. Jasno je da presude internacionanih sudova ne mogu poništiti, isto kao što je jasno da je kompletan ratni paradržavni politički i vojni vrh RS na čelu sa ratnim zločincima Karadžićem i Mladićem, osuđeni su na doživotne ali i niz zločinaca na višedecenijske zatvorske kazne – dodaju iz BANA-e u saopćenju za javnost.

PROČITAJTE  Savjetnik Milorada Dodika: Šarović se pretvorio u istomišljenike SDA

Naglasili su da su ključne srpske ratne zločince godinama skrivali vlasti u RS-u i Srbiji, iste te vlasti su ih hapsile, izručile Tribunalu u Haagu, brojni svjedoci u procesima protiv njih bili su upravo Srbi i na kraju su kažnjeni kaznama koje je utvrdio sud.

Iz BANA-e ističu da su srpski predstavnici u BiH ali i Srbiji sami trebali predložiti usvajanje zakona protiv negiranja genocida nad Bošnjacima, time da prestanu sva negiranja genocida ali i svih ratnih zločina, kao i sva neprijateljstva prema drugom i drugačijem.

“To je put ka napretku cijelog regiona”, navode iz BANA-e.

Tagovi:


Povezani postovi: