Sport

Barca igraču ponudila senzacionalan ugovor. Ovo ja najveća odšteta u historiji nogometa

Bilo je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi. I dogodilo se, eto – baš danas. Doduše, Pedro Gonzalez Lopez, 18-godišnji vezni igrač Barcelone poznatiji kao Pedri, još uvijek formalno nije stavio potpis na novi ugovor s klubom, ali to će učiniti najkasnije do kraja sedmice.

Tada će postati prvi igrač Barcelone i jedan od samo dvojice u historiji nogometa za kojeg će neko, ako ga misli dovesti, morati platiti – milijardu eura. Jednu milijardu. Kako?

Pedri će dakle, kada potpiše ugovor, obnoviti svoju saradnju s Barcelonom koja će trajati do ljeta 2026. godine. Katalonski list Sport veli da će se potpis dogoditi tačno u petak, a talijanski transfer-mag Fabrizio Romano prvi je objavio podatak da će najmanja odštetna klauzula koju će klubovi morati ispuniti da ga dovedu – milijardu eura.

PROČITAJTE  Kupio ih je ultra bogataš. Koliko novca može potrošiti Newcastle u sljedećem prijelaznom roku

Pedrijeva aktualna klauzula odmjerena je na 400 miliona, a za informaciju, jedan ugovor Luke Modrića, konkretno onaj kojeg je potpisao 2016. godine (na trajanje od 4+1 godinu) imao je odštetnu klauzulu od 750 miliona eura, što je i danas, po mnogima među TOP 5 u svijetu.

Jedini igrač koji je prije Pedrija u jednom svom ugovoru imao odštetnu klauzulu od milijardu eura je Realov napadač Karim Benzema. Bilo je to u ugovoru kojeg je potpisao u jesen 2017. godine.Povezani postovi: