Sport

Bayern klizi u totalni rat za moć i vlast, glavni akteri su Braco i Flick: Ne moraju biti ljubavnici, ali ovo je sramota

U Bayernu već odavno puca na relaciji trener Hansi Flick i sportski direktor Hasan Salihamidžić. Prije dvije sedmice njemački, ali i svjetski mediji koji prate zbivanja u bavarskom klubu objavili su da je Flick rekao kako će zbog bivšeg bh. reprezentativca na kraju sezone dobro razmisliti hoće li ostati u klubu.

Više nije ni tajna da je odnos između trenera i sportskog direktora ozbiljno narušen. Flick želi veće ovlasti kad su u pitanju transferi, a Salihamidžić inzistira da on bude ključna osoba kada su u pitanju odlasci iz Bayerna i dolasci. Uprava je na Salihamidžićevoj strani jer je u Bayernu uvijek bilo pravilo da su transferi u nadležnosti uprave, a trenerov posao je skupiti što više pobjeda s igračkim kadrom koji mu je na raspolaganju.

Sinoć se o svemu oglasio i predsjednik njemačkog prvaka Herbert Hainer koji tvrdi da je sukob medijski predimenzioniran i da nije sve tako kako se na prvu čini.

“Mirni smo i opušteni. Nije ovo ni prvo, ali ni posljednje uzbuđenje u Bayernu. Svašta se piše i svako tumači onako kako želi’”, kazao je Herbert za Sky pa je pokušao izgladiti stvar.

“Obojica su vrlo sposobni ljudi koji imaju puno jako dobrih ideja. Ne moramo se uvijek svi oko svake stvari složiti, čak mislim da je to i dobro. Međutim, važno je da svi imamo zajednički cilj, a to je uspjeh Bayerna. U posljednjih 18 mjeseci njih dvojica su izgradili fantastičnu momčad koja je osvojila šest naslova i igrala atraktivan nogomet. Očito je da stvari nisu tako loše. Ponavljam, ne želim da budu ljubavnici, ali moraju dobro surađivati i to i rade.”

Uoči prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv PSG-a (2:3), novi problem je iskrsnuo oko statusa klupske legende Jeromea Boatenga. Braco Salihamidžić ga se na kraju sezone želi riješiti, dok Flick stoji iza svog igrača. Neposredno prije utakmice s Francuzima prošle sedmice, Salihamidžić je javno najavio otpis Boatenga ovog ljeta, a to se Flicku nikako nije svidjelo. Hainer kaže da oko Boatenga nema rasprave.

“Ne razumijem zašto je došlo do tog sukoba kad je svima u klubu koji imaju veze sa sportskim menadžmentom, uključujući Flicka, bilo jasno da Jeromeu neće produžiti ugovor”, kazao je prvi čovjek prvaka Evrope.

Ipak, predsjednik Bayerna smatra kako će Flick ostati u klubu do isteka svog ugovora, a to je ljeto 2023.

“U to sam siguran. Dolazim iz komercijalnog poduzeća u kojem je potpisano puno ugovora. Navikao sam da se ugovori poštuju do kraja”, kazao je i dodao je kako zna da je Flick jedan od nasljednika Joachima Lowa na mjestu izbornika Njemačke, no o tome će se u klubu razgovarati kad za to dođe vrijeme.

Dok Heiner smiruje situaciju, njemački novinar Marcel Reif smatra da je odnos između Flicka i Salihamidžića došao do točke ključanja.

“Ovo nije sukob dvojice frajera koji se ne podnose i ne mogu zajedno. Ovo je klasičan primjer borbe za moć. U Engleskoj je trener ujedno i sportski direktor. To ovdje nemamo. Kod nas je hijerarhija sve i u slučaju Bayerna to je klasičan primjer sukoba za vlast. Moje mišljenje je da će Salihamidžić ostati, a treneri dolaze i odlaze”, kazao je novinar SPORT 1 televizije, prenosi Index.

Alexander Zorniger, bivši trener iz Stuttgarta i Leipziga, u sukobu u Bayernu također vidi borbu za moć, a Reif je napao obojicu tvrdeći da sramote Bayern u svijetu.

“Ova slika koju šalju u svijet je jadna i sramoti klub kao što je Bayern.”

Pred Bayernom je u utorak uzvrat Lige prvaka protiv PSG-a. U slučaju da prvaci ispadnu, zaključak novinara koji prate Bayern da će tada doći do ozbiljnog pucanja u Bavarskoj i da bi Flick čak ovog tjedna mogao postati bivši.Povezani postovi: