Svijet

BBC: Putinu je ostala samo još jedna prednost

Gotovo osam mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, njene snage se muče dok ukrajinske napreduju i vraćaju okupirane teritorije na istoku i jugu zemlje, piše BBC.

Međutim, u istočnoj regiji Donbasa, grad Bakhmut ostaje ruska meta prema kojoj napreduju, piše BBC.

Grad odjekuje od zvuka neprestanog granatiranja, danju i noću. To traje već sedmicama. Većina od 70.000 građana Bakhmuta već je pobjegla. Oni koji su ostali uglavnom su starije osobe. Žive bez vode i struje. Za posljednju evakuaciju stvorio se mali red, a volonteri su i dalje hrabro vozili minibus iz grada. Olena, koja ima gotovo 70 godina, bila je među onima koji su čekali da odu.

“Ljudi su iscrpljeni”, kaže. “Svako drugačije reagira – neki posegnu za cigaretom, ili nečim za žvakanje, dok drugi samo sjede i plaču”, dodaje. Život je postao pretežak, morala je kuhati hranu na otvorenoj vatri i donositi kante vode. “Proklinjem onoga ko je započeo ovaj rat. Proklinjem ga 100 puta”, kaže Olena. Dok se penje u autobus, sklapa ruke u znak zahvalnosti što konačno odlazi.

Nada u promjenu toka rata

U Bakhmutu Rusija očajnički pokušava promijeniti tok rata. To je jedno od rijetkih mjesta gdje se ne povlači. Napredovanje je ovdje bilo sporo i skupo, ali ruske snage su osvajale teren.

Nekad je možda postojala logika u tome da se Rusija usredotočila na zauzimanje Bakhmuta. Početkom ljeta zauzeli su obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk. Bakhmut je trebao biti sljedeći, s očekivanjem da će ruske snage potom marširati prema Kramatorsku i Sloviansku. Ali, to je bilo prije nego što je Ukrajina pokrenula svoju iznenadnu protuofenzivu na istoku i jugu. Ruske snage su potisnute sjevernije. Gradovi Kramatorsk i Sloviansk više nisu u dometu ruskog topništva, kao što su bili u julu.

Rusija je uglavnom bila prisiljena promijeniti ofenzivnu u odbrambenu vojsku.

Pukovnik Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskog Istočnog zapovjedništva, još uvijek sumnja da Rusi imaju dovoljno opreme da zauzmu Bakhmut, za koji kaže da je sada koncentracija njihovih vojnih napora. U isto vrijeme, kaže, Rusija pokušava izgraditi novu obranu sjevernije oko gradova Svatove i Kremenna – gdje su ključne linije opskrbe također sada ugrožene od strane Ukrajine.

Čerevatji kaže da sada puno toga ovisi o tome koliko dodatnih snaga Rusija može mobilizirati i kvaliteti tih pričuva. “Za sada vidimo da su loše kvalitete i da nemaju dovoljno oružja.”

Projektili kao jedina prednost

Na otpadu nedavno oslobođenog grada Limana – uništeni ruski tenkovi i oklopna vozila. To je slika ruske vojske koju Ukrajina želi pokazati svijetu, ograničavajući još uvijek pristup novinarima koji žele ići na bojišnicu.

Pukovnik Čerevatji tvrdi da je Rusija nedavno slala stare tenkove T62, izgrađene 1960-ih, na bojišnicu jer je velik dio modernijeg oružja bio uništen.

Britanska vojna obavještajna služba vjeruje da napore da se zauzme Bahkmut vodi Wagner Grupa, skupina plaćenika bori se u Ukrajini od 2014.

Još uvijek je moguće da ruske snage mogu zauzeti Bakhmut. Ali šta onda? “Kada smo se povlačili iz Lisičanska, iscrpili smo neprijatelja”, rekao je Čerevatji. Njegovo očekivanje je da bi Bakhmut mogao učiniti isto. Što se tiče povećanja tempa ruskih dalekometnih raketnih udara, kaže da će jedini učinak biti veća motivacija za Ukrajinu: “Pobijedili smo ih na bojnom polju, a jedina prednost koja im je preostala su projektili”, prenosi BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare