Politika

Bećirović: Čović je napravio stratešku grešku, sam je razotkrio svoje politikanstvo

Delegat SDP-a BiH Denis Bećirović bio je inicijator jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Danas je Bčirović na društvenim mrežama objavio “nekoliko suštinskih ocjena o deblokadi državnih institucija”.

  1. Niko nema pravo razgovarati o ugrožavanju političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine jer je to antidejtonsko, antiustavno i krivično djelo.
  2. Ne postoji ustavni, poslovnički ili bilo kakav drugi osnov za blokadu državnih institucija Bosne i Hercegovine. To je važna poruka za budućnost.
  3. Izabrani zvaničnici države Bosne i Hercegovine moraju još snažnije insistirati na poštivanju principa ustavnosti i zakonitosti. Svaki razuman čovjek u Bosni i Hercegovini mora znati da je alternativa demokratskoj i pravnoj državi anarhija i bezakonje sa nesagledivim negativnim posljedicama.
  4. Država Bosna i Hercegovina ima dvodomni parlament (Predstavnički dom i Dom naroda). Ustavom BiH jasno je definirano da “sve zakonodavne odluke moraju biti odobrene od strane oba doma”.
  5. HDZ-e Dragana Čovića jučer je, između ostalog, napravio jednu stratešku grešku: u jeku pregovora o promjenama Izbornog zakona BiH HDZ-e je demonstrirao političku volju za preglasavanjem u Domu naroda čime je nedvosmisleno pokazao potpunu kontradiktornost svoje politike. Dakle, HDZ-e je afirmirao političku logiku da je preglasavanje poželjno tamo gdje HDZ-e može preglasavati druge. Nažalost HDZ-a, preglasavanje u Domu naroda nema nikakvu pravnu snagu jer je Parlament BiH dvodoman. Ustavne promjene, Budžet BiH, Izborni zakon BiH… moraju biti usvojeni u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Zbog toga je HDZ-ov pokušaj preglasavanja najobičnije politikanstvo ali i razotkrivanje neprincipjelne politike ove stranke.
  6. Jedna sjednica bilo kojeg državnog organa ne može promijeniti razlike u gledanjima političkih stranaka. Ipak, višestruko je bolje da predstavnici različitih stranaka razgovaraju javno i transparentno, u legalnim organima države Bosne i Hercegovine, nego tajno po kafanama, motelima i hotelima. Dobro je da javnost zna kakve politike zagovaraju sve političke stranke.


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare