Vijesti

Bećirović: Milanović je Tuđman u malom

Denis Bećirović, jedan od potpredsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) oglasio se na Facebooku povodom izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Njegov status prenosimo u cijelosti:

„Zoran Milanović je prije nepunu godinu dana izabran za predsjednika Republike Hrvatske. Bio sam jedan od rijetkih predstavnika u državnim organima vlasti koji nije iskazao nikakvu radost i ushićenje zbog toga. Sad sam još sigurniji da sam postupio ispravno. Istovremeno, čudio sam se bh. političarima koji su se danima nakon izbora Milanovića utrkivali u javnim hvalospjevima Milanoviću i njegovoj “novoj” politici prema Bosni i Hercegovini. Kako nam pojedini političari anticipiraju političke procese dobro i glavu na ramenu imamo.

Zoran Milanović je duboko zaglibio u opasno blato primitivizma i tuđmanizma. On je političar sa opasnim namjerama prema državi Bosni i Hercegovini i to njegove brojne izjave i postupci godinama potvrđuju. Milanović se na nekorektan način odnosi prema Bosni i Hercegovini kao nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi i pokazuje opasne osvajačke i paternalističke namjere prema našoj domovini. Jednom riječju, Milanović je Tuđman u malom izdanju. Žalosno je što takvi političari nastavljaju kvariti uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Budućnost ove dvije države nije u sukobima, tenzijama i uvredama, već u saradnji i razvijanju kvalitetnih ekonomskih veza.

Nažalost, većina bh. političara ne razumije kontekst, vrijeme i procese koji su u toku. Političke snage koje brane državu Bosnu i Hercegovinu svele su svoje djelovanje na kratka saopćenja koja nemaju nikakvu ozbiljnu upotrebnu vrijednost. Njihov rok trajanja je dan-dva i onda se nađe nova tema za nova jalova saopćenja. S druge strane, udari na Bosnu i Hercegovinu su temeljito i strateški osmišljeni. Oni nisu dnevno-političke prirode. Ozbiljni ljudi to moraju imati na umu.

U bh. politici, više nego ikada do sada, caruje amaterizam, površnost i neznanje. Najbolji među nama su sve dalje od mjesta političkog odlučivanja, a masa nedoraslih amatera sve bliža centrima političkog odlučivanja. Ne prepoznamo li ovu opasnost možemo završiti u puno većim problemima od ovih koje danas imamo.

Na kraju poruka Milanoviću:

Jadna i bijedna je tvoja politika naspram vječne i ponosne Bosne i Hercegovine!“Povezani postovi: