Vijesti

Bećirović: Odlikovanje zločinaca prvorazredni je skandal za cijeli svijet

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) nazvao je veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca prvorazrednim skandalom za Evropu, Ujedinjene nacije i cijeli svijet.

Na današnjoj sjednici Doma ocijenio je da Vijeće ministara BiH ima obavezu informirati garante Dejtonskog mirovnog sporazuma o takvom skandaloznom veličanju ratnih zločinaca koje je učinjeno u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Zamislite gdje bi Evropa danas bila da je odlikovala presuđene ratne zločince iz Nirnberga. Zbog budućnosti cijele Evrope i svijeta moramo uputiti jasnu poruku da se zločinci ni iz Nirnberga ni iz Haaga ne smiju nikada nagrađivati i odlikovati”, kazao je Bećirović.

Upitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegletiju šta je Vijeće ministara u vezi s tim učinilo i da li je informiralo garante Dejtonskog mirovnog sporazuma o tome, a prije svega Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

Tegeltija je kazao da su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma velike zemlje koje sudobro informirane o svim događajima u svijetu, a ne samo u BiH te je potvrdio da ih Vijeće ministara o odlukama bilo koje skupštine u BiH nije informiralo.

“O svim odlukama u BiH treba se razgovarati unutar BiH. Iz pitanja koje sam dobio nije jasno na koje se odluke NSRS-a misli, ali je jasno iz komentara da se odnose na odluke koje je sada u fokus stavio visoki predstavnik Valentin Inzko nakon mnogo godina”, naveo je Tegeltija.

Podvukao da su te odluke donesene davno prije izbora sadašnjeg saziva Vijeća ministara te se o njima oni nisu mogli ni izjašnjavati.

Bećirović je, uz izražavanje nezadovoljstva odgovorom na njegovo delegatsko pitanje, pojasnio da se radi o odlukama iz 2016. godine kada su nagrađeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare