Vijesti

Bećirović s načelnikom Zajedničkog štaba Mašovićem: Koje aktivnosti provode Oružane snage BiH?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, prenosi Anadolija.

General Mašović je informisao člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o težišnim zadacima i realizovanju predstojećih aktivnosti Oružanih snaga BiH. Govorio jer i o statusu njenih pripadnika, logisticiranju i operativnim sposobnostima Oružanih snaga BiH.

Bećirović je naglasio važnost visokog nivoa profesionalnosti svih pripadnika OS BiH, kao i efikasnosti funkcionisanja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine, uz potpunu primjenu odredaba Zakona o odbrani BiH, te poštivanje propisane civilne kontrole i lanca komandovanja i kontrole nad Oružanim snagama BiH, od Predsjedništva BiH do komandanata podređenih komandi i jedinica, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Razgovaralo se i o realizovanju odluka o veličini i strukturi Oružanih snaga BiH i Plana razvoja i modernizacije OSBiH.

Pri tome je naznačena neophodnost profesionalnog i odgovornog angažovanja svih ovlaštenih pojedinaca, u institucijama nadležnim za pomenute procese, sve u cilju uspješnog izvršenja Zakonom definisanih zadataka Oružanih snaga BiH.

Tokom razgovora istaknuto je da su Oružane snage BiH bile i ostat će jedna od vodećih institucija BiH u pogledu reformi i dostizanja zadatih standarda.

To je dodatni motiv i obaveza da nastave održavati visok nivo obučenosti, profesionalnosti, vojne spremnosti i interoperabilnosti sa standardima EU i NATO.