Sport

Beckham je Miami kupio za 25 miliona dolara: Koliko sada vrijedi klub u koji ide Messi, a sve je krenulo porukom

Beckham

Utjecaj Lionela Messija na Inter Miami vidi se od kada je potpisao za američki klub čiji je suvlasnik David Beckham. Kao "najbanalniji" primjer može se navesti porast broja pratitelja na društvenim mrežama. Nagovještaj je to ogromne zarade koja će u klub i cijelu ligu stići ovim transferom, a sve je krenulo porukom.

Beckham je najzaslužniji za prelazak Argentinca u američku ligu. Sve je krenulo jednom porukom 2018. godine. Nekadašnji engleski reprezentativac dobio je nagradu na 25. godišnjicu MLS-a, a na društvenim mrežama mu se javio Messi i rekao mu da ga nazove za nekoliko godina. Beckham ga je, očito, nazvao i Messi je postao novi igrač njegovog kluba.

Beckham je napravio briljantan posao do sada, točnije, on i njegovi suradnici, braća Jorge i Jose Mas. Englez je u MLS stigao 2007. godine, te je uvjetovao da mu se dozvoli da kupi klub za 25 miliona dolara. U poređenju s današnjim vrijednostima klubova u MLS-u, to se čini kao bagatela, a Inter Miami kupio je 2014. godine. Međutim, trebalo mu je neko vrijeme dok ga upogoni. Klub je službeno predstavljen 2018. godine.

Do tad je vrijednost kluba porasla na 857 miliona dolara. Messijev bi dolazak uz inflaciju i ostale faktore trebao tu vrijednost udvostručiti, što znači da će klub postati najskuplji u MLS-u. Vrijednost bi mu uskoro mogla premašiti milijardu i po dolara.

Ovo je prvi put da će ikona Barcelone igrati izvan Evrope. Želio je ostati na Starom kontinentu još jednu sezonu.

Međutim, nakon što nije stigla nijedna zadovoljavajuća ponuda, imao je izbor između Inter Miamija ili Al-Hilala.

Dolazili su jaki nagovještaji da preferira prelazak u Saudijsku Arabiju. U Aziji bi se priključio Cristianu Ronaldu i Karimu Benzemi u sve ambicioznijoj ligi.

No, Messi je na kraju bio u iskušenju da pređe u Inter Miami, uključujući životni stil u Sjedinjenim Američkim Državama i ugovor s velikim brendovima koji se proteže izvan nogometa.

Već posjeduje kuću u Miamiju koju trenutno iznajmljuje.