Svijet

Belgija ublažava mjere iako je broj zaraženih u rastu: ‘Nema smisla nositi maske cijelo vrijeme‘

Belgija ukida obavezno nošenje maski na otvorenom te skraćuje period samoizolacije, objavila je premijerka u srijedu, usprkos velikom rastu broja novozaraženih koronavirusom u toj državi.

Premijerka Sophie Wilmes je na konferenciji za medije najavila da će od 1. oktobra oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom u samoizolaciji morati provesti samo sedmicu.

Maske više neće biti obavezne na otvorenom, kao što je trenutno slučaj u Bruxellesu i nekim drugim gradovima, dodala je.

Maske će se i dalje morati nositi u trgovinama, kinima, javnom prijevozu i na ulicama gdje nastaju gužve.

„Nošenje maski iznimno je važno za upravljanje epidemijom. No nema smisla nametati ih svugdje cijelo vrijeme“, rekla je belgijska premijerka.

Njezina država koja broji 11 miliona stanovnika prošle je sedmice dnevno prosječno bilježila 1374 novih slučajeva zaraze. Početkom jula bilo ih je 80 dnevno.

Broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika je na nivou prošlih 14 dana u Belgiji dnevno iznosio 136.

„Epidemiološka situacija ne ide u željenom smjeru“, priznala je Wilmes.

Usprkos tome, vlasti ne planiraju postrožavanje mjera, za razliku od drugih država poput Britanije koja je to najavila u utorak.

Na javnim događanjima u Belgiji u zatvorenom prostoru i dalje smije biti samo 200, a na otvorenom 400 ljudi. Belgijanci se bez socijalnog distanciranja ne smiju okupiti u većem broju od pet ljudi.

Covid-19 je u toj državi dosad odnio 9955 života, što je jedna on najvećih brojki na svijetu kad se usporedi s ukupnim brojem stanovnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare