Region

Belivukove ubice u sudnici kao Corleone: Šalju poljupce smrti “saborcima” koji sarađuju sa tužilaštvom

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića obilježilo je prilično neobično i nedolično ponašanje okrivljenih pripadnika klana.

Jedan detalj sa pripremnog ročišta, kada je Miloš Budimir poslao poljubac prema dijelu sudnice u kojoj sjede oni članovi grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom, privukao je pažnju javnosti u Srbiji, posebno ako se u obzir uzme da se takav potez u mafijaškim krugovima decenijama tumači kao izjvesna prijetnja.

Pripremno ročište

Proteklih dana pred Specijalnim sudom u Beogradu održano je pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Belivuka, Miljkovića i drugih pripadnika njihove grupe koji se ovom optužnicom terete za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića, prenosi Nova.rs.

Pročitana je optužnica. Pripadnici ove grupe su se izjasnili da nisu krivi, da ne priznaju presretnutu Sky komunikaciju na kojoj se zasnivaju praktično obje optužnice, a spominjano je ubistvo Jovana Vukotića, apsolutnog vođe škaljarskog klana koji je likvidiran 8. septembra u Istanbulu.

Među svim detaljima, dijelu javnosti je pažnju privukao postupak Budimira koji je, kako se saznalo iza zatvorenih vrata sudnice, poslao poljubac u pravcu onih koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom i ispričaju sva svoja saznanja o zločinima.

Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su sve priznali, postali su predmet mržnje svojih nekadašnjih „saboraca“.

Sam čin slanja poljupca decenijama se unazad se u mafijaškom svijetu tumači kao direktna prijetnja.

Još iz vremena uspona opasnih italijanskih porodica koje su ogrezle u kriminal, slanju poljupca svom dojučerašnjem saradniku uglavnom je prethodila nekakva izdaja.

S druge strane, onaj kome je poljubac poslan targetira se kao naredna meta.

Zabilježile kamere

O slanju „poljupca smrti“, ili na italijanskom „ill bacio della morte“, govorilo se u filmu „Kum II“ u dijelu kada Michael Corleone na jednoj zabavi grli svog brata Freda, a zatim ga hvata rukama za glavu, direktno gleda u oči i govori:

“Znam da si to bio ti. Slomio si mi srce“, nakon čega ga grubo ljubi.

Simbol “poljupca smrti“ opisan je u knjigama, iskorišten je više filmova, igranih i crtanih serija, ali je također već viđen među ovdašnjim kriminalcima.

U velikoj akciji španske policije februara 2012. godine uhapšen je Luka Bojović koji je kasnije i osuđen zbog organizovanog kriminala.

Sama akcija zabilježena je i kamerama, kao i trenutak kada Bojovića izvode iz zgrade i sprovode do policijskog automobila.

Upravo u tom trenutku Bojović se okreće ka kamerama i šalje poljubac, a zatim mirno sjeda u vozilo. Iako su mnogi ovaj potez protumačili kao romatičan trenutak u kom Bojović šalje poljubac svojoj supruzi Barbari, taj scenario je manje vjerovatan imajući u vidu da se radi u poznatom kriminalcu.

Miloš Budimir je inače jedan od visokopozicioniranih pripadnika klana Belivuk – Miljković.

Bizarni detalji

Otac je dvoje maloljetne dece, završio je srednju elektrotehničku školu, nezaposlen je i povremeno se bavi preprodajom polovnih automobila i obezbjeđenjem. Međutim, detalj koji je prilično bizaran u njegovom slučaju vezan je za ubistvo Zdravka Radojevića, kome je Budimir krstio decu.

Ovaj zločin detaljno je u svom iskazu ispričao Bojan Hrvatin, nakon čega je dobio status svjedoka okrivljenog.

Iako je Budimir negirao sve što mu se stavlja na teret, Hrvatin je ispričao kako Marko Miljković nije jedini koji je ubijao svoje kumove, već je to učinio i Budimir u slučaju Zdravka Radojevića.

„Radojević je Milošu valjda krstio djecu, znam da su bili kumovi i da je, kada su pali za drogu, Miloš to preuzeo na sebe. Kada smo Zdravka spustili u podrum, Belivuk je pitao: „Ajmo, braćo, ko će da ga riješi?“.

Miloš je odgovorio: „Ja neću, kum mi je.“ Veljko je uzeo sjekiru i presudio mu, a meni je dao nož da mu odvojim glavu od trupa“, ispričao je Hrvatin u tužilaštvu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare