Puni Gas

Bentley u problemima: Traže promjenu B kategorije vozila

Za upravljanje osobnim vozilima potrebno je imati vozačku dozvolu B kategorije, a kad je Bentley u pitanju, to možda uskoro neće biti dovoljno.

U Evropskoj uniji B kategorija se, između ostalog, definira ograničenjem mase, a ono iznosi 3.500 kilograma.

Zvuči puno, ali u slučaju velikih vozila, poput onih iz Bentleyja, te još ako su nakrcani baterijama, ta bi granica mogla biti premašena, prenosi Index.hr.

A u tom slučaju bi se Bentley kao “najteži“ proizvođač automobila u Evropi mogao naći u problemima.

Gledamo li presjek svih modela, Bentley već sada prosječno teži 2.308 kg. Najteži model je Bentayga u produljenoj izvedbi Extended Wheelbase (EW) koja ima masu od 2.514 kg, odnosno pod punim opterećenjem čak 3.250 kg. To je već blizu limita B kategorije.

PROČITAJTE  Prodaje se unikatni Ferrari legendarnog sedmerostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1

U Bentleyju su stoga odlučili reagirati. Predstavnik kompanije je prilikom premijere Bentayge EW za Carsales magazin priznao kako VW Grupa trenutno lobira pred Evropskom komisijom kako bi se podigla maksimalna dozvoljena masa vozila kojima se može upravljati B kategorijom.

“S trenutno dostupnom tehnologijom masa vozila udara u krov Evrope. Trenutno postoji aktivna konverzacija s ovlaštenim tijelima da se promijeni situacija“, rekao Chris Cole, prvi čovjek linije za proizvodnju Bentayge.

U Bentleyju su zabrinuti zbog elektrifikacije koja će zasigurno donijeti nove kilograme. Kažu kako će njihovi električni modeli koji dolaze 2025. godine sasvim sigurno biti teži i time puno bliži gornjoj granici od 3,5 tona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare