zategnuti odnosi

Beograd protjerao hrvatskog diplomatu zbog špijunaže, stigao ekspresan odgovor iz Zagreba

Službeni Zagreb izrazio je žaljenje zbog protjerivanja hrvatskog diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to "korak prema pogoršanju" odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od iznimne važnosti za cijelu Evropu", kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske.

Dodatni pritisak

Naglašava se da taj korak predstavlja "dodatni pritisak na radnike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez "u vrijeme i na način koji odabere, prenosi FENA.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u ponedjeljak je proglasilo Hrvoja Šnajdera, sekretara ambasadora Republike Hrvatske u Beogradu, personom non grata (nepoželjnom osobom).

"Tokom profesionalnog angažmana u Republici Srbiji Hrvoje Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju.

Persona non grata

Tim povodom je ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću uručena diplomatska nota", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova RS.

Pozivajući se na neslužbene izvore, internetski portal beogradskih "Večernjih novosti" objavio je da je hrvatski diplomata protjeran zbog špijunaže.

"U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu.

To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata", navode provladine "Večernje novosti".