Region

Beogradom hara grupa koja se predstavlja kao policija i lovi migrante

Grupa muškaraca koja sebe naziva “narodnom patrolom” hara Beogradom. Videosnimak s njihovom posljednjom “akcijom”, odnosno presretanjem izbjeglica, osvanula je na društvenim mrežama, a ovaj put, po svemu sudeći, otišli su korak dalje – predstavili su se kao policija, indirektno najavili da će slati svoje ljude da prate migrante po gradu, a onda su upali u, kako su oni to nazvali, “migrantski štek”.

Beograđani, ali i korisnici društvenih mreža, već su danima svjedoci djelovanja izvjesne grupe muškaraca koji pod okriljem noći presreće tamnopute mladiće i najblaže rečeno prepadaju ih obraćajući im se prijetećim tonom, dijele pamflete u kojima su ispisana pravila ponašanja kojih bi se trebali pridržavati.

Uprkos tome što su mnoge organizacije, pa i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova i zaštitnica građana, već reagirali o ovoj opasnoj pojavi, “narodna patrola” nastavlja divljati po ulicama.

Posljednji objavljeni video zabilježen na ulicama Beograda pokazuje nekoliko mladića kako presreću grupu migranata na ulici i pokušavaju ostvariti komunikaciju s njima postavljajući pitanja poput “zbog čega ste ovdje”, “gdje spavate”, a kada im migranti odgovaraju da ne znaju engleski, razgovor zaključuju rečenicom: “Budite dobri i sve će biti uredu.”

A onda ih jedan od mladića pita jesu li oni policija, na što, kao što se može čuti na videu, odgovaraju potvrdno.

Posebno je zabrinjavajući i detalj kada grupa ksenofobičnih mladića razgovara o mogućnosti da “pošalju klince” koji bi pratili migrante, a sve kako bi se tačno utvrdilo gdje spavaju. Ko je, kada i zbog čega dopustio ovim mladićima da bilo koga prate, presreću, da bilo kome prijete, nikome nije jasno. Ko su “klinci” koji izvršavaju njihova naređenja, također je nepoznanica. No zna se da su u jednom od prijašnjih presretanja, koje je također zabilježeno snimkom, prijetili migrantima da će ih zgromiti ako bude problema.

Tada su migrantima dijelili pamflete u kojima su im propisali i svojevrsni policijski sat (!) te im prijetili da će svake noći patrolirati ulicama.

U pamfletu je, između ostalog, pisalo: “Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i djevojke, zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 sata do 6 sati ujutro. I kretanje više od tri osobe tokom dana.”

U najnovijem ispadu, osim presretanja migranata po ulici, upali su u jedan od, kako su ga sami nazvali, migrantskih štekova (okupljališta), gdje pronalaze njihove stvari, jastuke na kojima spavaju, hranu, odjeću… Ali i crvenu mrlju na podu za koju odmah zaključuju da je od krvi.

Beogradska policija slučaj je potvrdila, uz obrazloženje da je obaviješteno i nadležno tužiteljstvo, koje je, kako su rekli, naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi s događajem. Hoće li srbijanske vlasti odreagirati, tek treba vidjeti, no jasno je kako “narodna patrola”, unatoč dosadašnjim reakcijama, nastavlja presretati migrate.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare