Vijesti

Beogradski mediji raskovali Dodika: Umislio da je Aleksandar Vučić

Direktor Međunarodnog instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović ocjenjuje da rezultati lokalnih izbora u BiH, prije svega promjena gradskih vlasti u Banjoj Luci, pa i Sarajevu, vode normalizaciji odnosa u BiH, te pokazuju da su građani „kaznili“ najuticajnije nacionalne stranke.

„Građani su kaznili kriminal i korupciju u Banjoj Luci i Sarajevu, bahatost i neodgovornost“, kaže Bećirović, čiji Institut je, inače, prognozirao ovakav ishod izbora i „tektonske promjene“ koje će to donijeti.

Na pitanje šta za političku poziciju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika znači poraz njegove SNSD u Banjoj Luci i još nekim gradovima i opštinama, Bećirović kaže da je to „početak Dodikovog političkog kraja“.

„Ne samo da je ogromna većina Banjalučana Dodiku okrenula leđa, nego je izgubio i dva važna privredna centra, Modriču i Derventu, a u Bijeljini je njegov favorit za gradonačelnika poražen“, naveo je Bećirović za Tanjug.

On kaže da je Dodik pokušao da „kopira predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića“, ali da takav nastup Dodika nema uporište u činjenicama:„Dodikova politika je porazna za građane Republike Srpske, dok Srbija bilježi jedan od najboljih rezultata u Evropi u ekonomskom oporavku po Covid-19“.

Dodik je, dodaje, izolovan od međunarodne zajednice, dok je Vučić ključni partner međunarodne zajednice u regionu i faktor mira i stabilnosti.

I, ne zaboravimo na Vučićevu vizionarsku inicijativu uspostavljanja ‘mini Šengena’, koja će donijeti blagodati i prosperitet regiona“, naveo je Bećirović. Uz to, Dodik je, tvrdi Bećirović, lično sistemski radio na demontaži koalicionih partnera, prije svega Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP) Petra Đokića.

Zamjera mu i što je sinoć u obraćanju, bez odluke stranačkih organa, smijenio Igora Radojičića sa čela banjalučkog SNSD i na tu funkciju postavio sebe, što smatra bahatim potezom.

Kad je riječ o Sarajevu, Bećirović kaže da je „potopu“ politike Bakira Izetbegovića, „u velikoj mjeri doprinijela i njegova supruga“.

Prema njegovim rečima, Izetbegovićeva supruga je svojom „bahatošću i osionošću“ kao generalni direktor Kliničkog centra (KCUS) Sarajevo javnim djelovanjem nanijela ogromnu štetu i SDA i svom suprugu.

„Ona vuče konce Izetbegovićeve nakaradne politike“, kaže Bećirović i poraz Izetbegovićeve SDA naziva „kasabizacijom“, jer, kako objašnjava, ta stranka od njegovog dolaska na vlast nema nijedan veći grad u Federaciji BiH, već male gradove i „kasabe“.

Bećirović smatra da bi za Izetbegovića i Dodika bilo najbolje da se povuku iz političkog života, jer su, tvrdi, građani zamoreni njihovim praznim pričama, te korupcijom i kriminalom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare