Politika

Bešlagić otkrio da su mu stranci nudili da bude kandidat za Predsjedništvo BiH. Objasnio je i zašto je odbio

Poznati glumac Enis Bešlagić priznao je sinoć gostujući u emisiji na Face TV kod Senada Hadžifejzovića kako su mu stranci nudili da uđe u politiku i bude kandidat za člana Predsjedništva.

Bešlagić je ispričao da je nakon jednog govora koji je održao nekad ranije u Mostaru imao direktnu ponudu od tadašnjeg visokog predstavnika, Valentina Incka, pa čak i od Ambasade SAD u BiH da uđe u politiku.

“Rekli su mi da sam im se dopao kako razmišljam i da bih mogao imati glasove na sve tri strane. Međutim, tu onda ide malo kompromitiranje, znate. Ja te dignem i slično. Mislim da nikome ne odgovara jedan kandidat u BiH, uvijek moraju biti tri”, rekao je Bešlagić.

On ističe da uvijek ostane iznenađen kada vidi domaće političare koji nakon sastanaka sa predstavnicima SAD i EU, izlaze samouvjereno i nastupaju kao da su dobili sve što su tražili od stranaca na tim sastancima.

“Prvo izađe jedan i samouvjereno kaže: “mi ne odustajemo od svojih stavova”. Onda izađe drugi i kaže isto, pa treći, opet, isto. Imam osjećaj da im stranci kažu: “ti slobodno deri, a mi ćemo ovako”, jer njima i nije u intrersu da se mi ovdje dogovorimo, pošto onda prestaje njihova funkcija”, istakao je Bešlagić.

On je otkrio kako mu u privatnim razgovorima predstavnici SAD kažu kako oni imaju “deset hiljada puta” veće probleme nego što imaju narodi u BiH jedni između drugih.

“Ima u svijetu mnogo većih ratova i neprijateljstava nego vi ovdje”, prepričao je Bešlagić jedan od svojih razgovora sa strancima.

Ističe da im se zahvalio na ponudi i odbio je jer se ne vidi u politici.

Bešlagić kaže da su stranci sa kojima je razgovorao čak bili obećali da će “progurati sve njegove projekte koje privatno pokrene”.

“Zahvalio sam se i rekao da to ne želim. Ja zaista ne razumijem politiku. Gledam Vukanovića (Nebojša Vukanović, op.aut), pa njega će srce opaliti jer preemotivno to doživljava. Politika traži jednu smirenost. Ne traži ona popularnost, već moraš nekoga nagaziti i pokazati da si jak jer kada te se boje, onda te cijene”, zaključio je Bešlagić, koji je u emisiji otvoreno govorio o tome zašto nema istinskog pomirenja u BiH, kako prolazi u Sarajevu, ali i kod pojedinih Bošnjaka zbog svojih pomirljivih stavova.

Dotakao se i srpskog patrijarha Porfirija za kojeg je rekao da ima veliku širinu, da je neposredan, jednostavan i dobar čovjek.

“Šalje pomirljive poruke. Nisam upoznao jednostavnije svešteno lice od njega”, opisao je Bešlagić svoj raniji susret sa Porfirijem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare