Politika

Bevanda u pismu Varhelyiju priznao da ne da pare za izbore. Tvrdi da je CIK nelegalan

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda (HDZ) poslao je faktički protestno pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju.

Pismo je objavio Nedim Pobrić, savjetnik Bakira Izetbegovića u Domu naroda BiH.

Bevandi je zasmetalo Varhelyijevo izlaganje u Parlamentu EU tokom rasprave o BiH. Na početku se složio da je konstatacija da BiH nije napredovala tačna.

“U tom kontekstu sasvim je na mjestu konstatacija da niste vidjeli pravi napredak BiH u 2021. godini na ispunjavanju 14 prioriteta EU, kao i na detektiranju dodatnog polariziranog političkog ozračja i blokade rada institucija u BiH. Ustavna i izborna reforma je naš strateški cilj kome smo potpuno i predano posvećeni, jer samo tako uspostavljeni pravni aranžman predstavlja garanciju i osigurava jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, prosperitet i opstojnost BiH”, piše Bevanda.

“Dijelim vaš sud da se rješenje mora žurno pronaći, ali podsjećam na realnu pretpostavku da je za uspješan rad nužno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu”, pojašnjava ministar finansija.

A onda je Bevanda napisao kako ga je iznenadila i zabrinula ‘neutemeljena izjava’ u izlaganju Varhelyija. Radi se o rečenici gdje evropski komesar, kako to Bevanda vidi, “imperativnim tonom” daje uputstva Ministarstvu finansija da stavi budžet institucija na raspolaganje CIK-u radi organizacije izbora.

“Na ovaj način se relativizira složena politička situacija u kojoj se BiH nalazi i nerealno nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH. Neriješena pitanja iz oblasti finansija se negativno reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH i njihovom promptnom rješavanju se mora sistemski pristupiti, u skladu s pravnom regulativom”, smatra Bevanda.

Što se Bevande tiče, njemu je CIK nelegalan i on je odlučio da im ne da novac.

“Kao što vam je poznato u jednoj nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentu BiH, nametanjem svojih političkih favorita uspostavljen je CIK. U takvom ambijentu, bilo je očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa quo, ali su izostale reakcije onih koji se pozivaju na demokratske i zakonske standarde. U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li jedno takvo tijelo u čiji se legalitet i legitimitet sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas”, naveo je Bevanda.

On je podsjetio da se budžet nije usvojen, te da sve funkcionira kroz privremeno finansiranje.

“Zakonske odredbe po pitanju privremenog finansiranja su nedvosmislene i važe podjednako za sve institucije na razini BiH, pa stoga nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni za bilo koga, pa tako i za CIK, te je stoga neutemeljeno i štetno insinuirati da ministar ima mandat za bilo kakvo drugačije postupanje”, pojašnjav ministar.

Tvrdi da on sve radi po zakonu.

“Kao legalist, imam obavezu i odgovornost da se sve naprijed spomenute procedure sprovedu u duhu zakona i na tome ću opetovano insistirati u granicama mandata. Svaki drugi pristup, koji i u pravilu prema ukazanoj potrebi prate neka slobodna tumačenja, u atmosferi prisutnih lobiranja i pritisaka s ciljem stvaranja izuzetaka, jednostavnu su neprimjerena i neprihvatljiva i kao takva ne odgovaraju mom profesionalnom i političkom habitusu”, zaključio je Bevanda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare