Zdrava hrana

Domaći hljeb s praškom za pecivo

Hljeb bez kvasca može imati sve sastojke kao i standardni hljeb – osim kvasca. Kvasac se koristi kako bi se pri izradi hljeb podigao i narastao u volumenu. Ovakav hljeb je gušći, a često i teži od drugih kruhova. Hljeb bez kvasca smatra se zdravijim od klasično pripremljenog kruha. Neke od njegovih prednosti su: manje nadima, lakše se probavlja, stvara manje plinova, pomaže kontroliranju glukoze u krvi te je bolji odabir za osobe koje boluju od kandide.

Iako različite vrste beskvasnog hleba možete kupiti, možete i sami napraviti ovaj domaći hljeb.

Zbog izostavljanja kvasca i koraka gdje se hljeb ostavlja da se podigne, beskvasni hljeb bi vam trebao oduzeti manje vremena u pripremi od standardnog. Hljeb možemo pripremiti sami - uz malo namirnica i bez provedenih sati u kuhinji, a uz to vam ne treba kvasac.

Za fermentaciju:

  • 285 ml hladnog mlijeka
  • 225g bijelog brašna

Za ostalo:

  • 150 g brašna
  • 24 g praška za pecivo
  • 25 g maslaca
  • 1 kašičica soli
  • Malo šećera

Priprema:

Pomiješajte mlijeko i brašno (285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna) te prekrijte posudu i ostavite 30 minuta.

Zagrijte rernu na 210 stepeni

Namastite duboku posudu za pečenje

Ostale sastojke dodajte u posudu povežite miješanjem

Nakon što je prošlo 30 minuta, dodajte te sastojke u prvu posudu s mlijekom i brašnom.

Dobro i brzo sve izmijesite te tijesto oblikujte u disk

Stavite tijesto u posudu za pečenje te prekrijte masnim papirom

Prekrijte još jednom posudom za pečenje kako bi se zadržala vlažnost

Pecite 30 minuta

Maknite „poklopac“ i papir te ostavite da se peče još 10-ak minuta