prirodni antioksidans

Bez njega prehlada neće proći tako lako: Bogat je vitaminom C i ublažava kašalj

Ova je vrsta prirodnog zaslađivača odavna poznata, a za njim su mnogi posezali i danas to rade u slučajevima prehlade ili jednostavno kada žele zadovoljiti potrebu za slatkim. Med osigurava brzi izvor energije, povećava imunitet, osigurava tijelu vitamine od kojih su najznačajniji C i oni iz B grupe te minerale poput željeza, bakra, fosfor, magnezij i kalcij.

Med i zima

Konzumiranje meda tokom zime korisno je za tijelo zbog njegovih brojnih zdravstvenih dobrobiti, od kojih izdvajamo sljedeće:

Jača imunitet

Med je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji podržavaju imunosni sistem. Pomaže tijelu u borbi protiv sezonskih bolesti poput prehlade i gripe, koje su češće zimi.

Prirodni izvor energije

Prirodni šećeri u medu, poput fruktoze i glukoze, pružaju dobru dozu energije dok istovremeno pomažu u borbi protiv zimske iscrpljenosti i umora.

Ublažava grlobolju i kašalj

Med ima prirodna antimikrobna i umirujuća svojstva koja pomažu ublažiti grlobolju i smanjiti kašalj. Djeluje kao prirodni lijek za respiratorne probleme koje osobito susrećemo zimi.

Potiče probavu

Nije neobično da tokom zime naša probava uspori i to uglavnom zbog manje tjelesne aktivnosti i bogatije prehrane. Med sadrži enzime koji olakšavaju probavu i održavaju zdravlje crijeva.

Grije

Med ima učinak zagrijavanja tijela, što ga čini idealnim za održavanje topline tokom hladnijeg vremena. U kombinaciji s toplom vodom ili biljnim čajem poboljšava cirkulaciju i generira toplinu.

Hidratizira i štiti kožu

Suhi zimski zrak ne zaobilazi ni našu kožu, no konzumiranje meda pomoći će zadržati vlagu u tijelu, a time i poboljšati zdravlje kože.

Bogat je izvor antioksidansa

Med sadrži polifenole i druge antioksidanse koji se bore protiv oksidativnog stresa i upala, štiteći tijelo od zimskih oštećenja.

Potiče zdravlje srca

Osim što sadrži flavonoide i polifenole, antioksidanse koji štite srce, med može povećati nivo dobrog HDL holesterola i smanjiti loš LDL holesterol, čime se smanjuje rizik od nakupljanja plaka u arterijama (ateroskleroza) koji je jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti.

Kako uvrstiti med u zimsku prehranu:

  • Dodajte med u tople čajeve, mlijeko ili vodu s limunom.
  • Koristite ga kao prirodni zaslađivač u desertima ili jelima sa žitaricama.
  • Konzumirajte kašiku meda direktno ili ga pomiješajte s đumbirom i cimetom za dodatne zdravstvene koristi.