Ekonomija

Bezos, Musk, Soroš i drugi milijarderi godinama nisu plaćali porez na prihode?

U jeku međunarodne rasprave o povećanju poreza za multinacionalne kompanije istraga neovisne organizacije ProPublica potvrdila je u utorak da je više američkih milijardera nekoliko godina uspijevalo u cijelosti izbjeći plaćanje poreza na prihode.

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku, koja na svojoj mrežnoj stranici ističe da želi “osuditi zloupotrebu vlasti i izdaju povjerenja javnosti”, kaže da vlasnik Amazona Jeff Bezos nije u 2007. i u 2011. platio nijedan savezni porez, a Elon Musk, čelnik Tesle, nije ga platio 2018.

Jeff Bezos i Elon Musk su među trojicom najbogatijih ljudi svijeta.

Poduzetnik i političar Michael Bloomberg, poslovni čovjek Carl Icahn i filantrop George Soros također su izbjegli plaćanje svih saveznih poreza u nekim godinama, dodaje se u tom izvješću.

PROČITAJTE  Višković ne zna šta priča: BiH će od MMF-a dobiti 300 miliona, ali to nije kredit

Organizacija je do tih zaključaka došla nakon što je pregledala hiljade poreznih prijava bogatih Amerikanaca tokom petnaest godina.

“Stavljene skupa, one razaraju temelje američkog poreznog mita: da svi plaćaju svoj dio poreza i da najbogatiji plaćaju najviše”, pišu autori.

Na upit agencije France Pressea timovi Jeffa Bezosa, Elona Muska, Michaela Bloomberga, Carla Icahna i Georgea Sorosa nisu dali nikakav komentar.Povezani postovi: