Vijesti

Bh. blok: “Veliki meštar” se malo prekombinovao, Oručević: Ja sam tri puta pobijedio HDZ

Kako se približavaju izbori, posebno u Mostaru, politička atmosfera se podgrijava. Žestoka prepucavanja posljednjih posebno su izražena između Bh. bloka s jedne i stranaka okupljenih oko SDA, s druge strane.

SDP i Naša stranka danas su dali saopćenje u kojem kažu da su očekivali “desetine naručenih članaka da nas sve uvjere kako je SDA spas za ovu državu.

SDA će to govoriti otvoreno, koristiti zelenu ljevicu da hvale jedni druge kako se nesebično žrtvuju za interese naroda i države.

Svakom dobronamjernom građaninu u Bosni i Hercegovini jasno je da se iza tog, navodno velikog opšteg interesa, krije najprimitivniji lični interes i korist. Nema ništa ni mostarsko, ni građansko u onome što deklarativno nudi SDA. Jasno je to i Safetu Oručeviću jer se, u nedostatku argumenata, ne bi spuštao na nivo najprizemnijih uvreda. Zašto je on promijenio mišljenje, ko je i kako na to uticao, ne želimo špekulirati. “Veliki meštar” kombinatorike se malo prekombinovao.

Recept je potpuno isti kao i godinama unazad. SDA odabere svoj kadar, zatim pozove sve druge stranke da podrže taj kadar u ime bosanskog ili građanskog principa, iako iza svega čak ne stoji niti bošnjački princip, nego isključivo lični i stranački interes. Nakon toga optuže druge što ne žele slijediti njihovu politiku destrukcije.

Kako mi u BH bloku, SDP BiH i NS, ustrajno nastavljamo stvarnu, ne samo deklarativnu probosansku politiku, odbijamo popustiti pritiscima i ucjenama SDA, tako se otkrivaju svi akteri velike SDA mašinerije. Očito uplašeni što niti ogromna medijska mašinerija ne uspijeva ubijediti građane u novo, stotinu puta izigrano, navodno, probosansko ujedinjenje pred izbore traže se krivci.

U toj potrazi i pljuvanju svih koji misle drugačije pomažu im ljudi interesno vezani sa SDA. I onda smo krivi mi u BH bloku, krivi su SDP i NS, krivi su Nikšić i Kojović. Otkud im pravo da neće sa SDA, iako u ujedinjenja koja uoči svakih izbora nudi SDA ne vjeruju više ni mala djeca”, naveli su, između ostalog, u svom saopćenju.

Nije dugo trebalo da stigne odgovor. Saopćenje Safeta Oručevića prenijet ćemo u cjelosti:

Mojim drugovima iz SDP-a

Dragi drugovi, razumijem da ste ljuti i da vas boli javno izgovorena riječ, pogotovo “teška“ kakvu sam izgovorio i kakvu izgovaram samo u teškim vremenima, pa ponekad i zažalim. Međutim, sve što sam rekao su činjenice. Svojim djelovanjem u Mostaru idete na ruku HDZ-u.

Kažete da se ne nudi ništa mostarsko, nije tačno. Nudi se mostarska lista kojom probosanske snage mogu dobiti mjesto gradonačelnika Mostara. Vaš stav ipak me ne iznenađuje, i ako sam se u nečemu prekombinovao to je onda činjenica da sam na trenutak pomislio da se odnos SDP-a prema Mostaru promijenio.

Da vas podsjetim, 1992. godine SDP je u Mostaru ostavio građane na cjedilu, a predsjednik GO SDP Nijaz Mehmedbašić nas je tada obavijestio da će SDP “zalediti” svoj rad.

1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima kada smo se grčevito borili za svaki glas da spriječimo dominaciju HDZ-a i kapitalizaciju projekta etničkog čišćenja Grada Mostara, SDP nije htio sa nama na zajedničku listu. Imao je svoju listu i izgubio je isto kao što je izgubio i HDZ, zahvaljujući našem jedinstvu i podršci dijaspore. Ono u čemu ste se vi prekombinovali jeste činjenica da sam tri puta u Mostaru pobijedio HDZ na izborima. To je moj rezultat, a na vama ostaje da analizirate vaš rezultat u Mostaru.

Također, vjerujem da se sjećate da je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bio premijer Federacije BiH zahvaljujući koaliciji sa SDA. Toliko principima, a građani Mostara dobro znaju kome mogu vjerovati.

Bio sam i ostat ću megafon Mostara. Lično ne učestvujem u izborima, želja mi je da probosanske snage dođu do 18 ruku u Vijeću i da izaberu gradonačelnika ili gradonačelnicu iz svojih redova – poručuje Oručević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare