Politika

Bh. naučnik o vakcinama: Ostat ćemo rezervat dok čekamo da nam neko udijeli sadaku

Bh. vlasti čine sve da narod iz ove pandemije izađe sa najgorim mogućim ishodom, kaže Branko Rihtman, Sarajlija s Univerziteta Warwick.

Dan nakon što je u Velikoj Britaniji zabilježen rekordan broj novozaraženih za jedan dan, više od 50 hiljada, regulatori ove zemlje odobrili su upotrebu svoje vakcine, koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oxford, u nadi da će ona, uz postojeću Pfizera i BioNTecha izvući zemlju iz katastrofalne situacije u koju je zapala zbog širenja koronavirusa.

Da bi stvari bile još gore, u južnoj Engleskoj nedavno je otkrivena i nova vrsta koronavirusa, zaraznija i potencijalno smrtonosnija, što je Britaniji prišilo epitet „novog Wuhana“, te je dovelo u svojevrsnu izolaciju od ostatka svijeta.

U intervjuu za Al Jazeeru Rihtman, je govorio i vakcini AstraZenece koju je primio u razvojnoj fazi.

“Da, prvu dozu sam primio u junu, a drugu u septembru. Kao i svi drugi učesnici ispitivanja, ne znam da li sam primio pravu vakcinu ili placebo, tako da ne znam da li sam zaštićen od virusa. Testiram se svake sedmice i do sada sam bio negativan. A od vakcine nije bilo nuspojava”, kaže Rihtman.

Komentirao i to što u BiH još nema vakcine te kakve bi mogle biti posljedice.

“Čini se da se nesposobnost naših vladajućih struktura ovdje pokazuje u svoj svojoj raskoši. Od sumnjivih tendera nabavke zaštitne opreme i medicinskih uređaja, do neodlučnosti oko donošenja mjera i komunikaciji odluka vezanih za pandemiju, naše vlasti čine sve da narod iz ove pandemije izađe sa najgorim mogućim ishodom.

Stvarno je žalosno da se u skoro svim zemljama koje nas okružuju proces vakcinacije već odvija, dok se kod nas čeka da nam neko udijeli sadaku i pošalje višak vakcina koje im ne trebaju.

Po onome što vidim iz medija, vakcine bi trebale stići tek u proljeće i za nadati se da će neko s mnogobrojnih nivoa vlasti uzeti odgovornost u svoje ruke i krenuti sa nabavkom vakcina što je prije moguće, jer će se desiti situacija da će Bosna i Hercegovina ostati nevakcinisani rezervat, okružen državama koje su stavile pandemiju iza sebe i vratile se koliko-toliko normalnom životu”, kaže Rihtman.

Cijeli intervju možete pročitati na linku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare