Sport

Bh. rukomet dotakao dno. Hoće li Irfan Smajlagić biti spasilac “Zmajeva”?

Novi selektor muške seniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić predstavljen je danas u Sarajevu.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Kenan Magoda rekao je na konferenciji za medije da je krovna kuća bh. rukometa bila na prekretnici i da se odlučivalo da li će se rukomet u BiH nakon izuzetno teškog niza godina definitivno ugasiti ili će izborom Smajlagića pokušati vratiti rukomet tamo gdje zaslužuje.

Zapušten i zaboravljen

“Rukomet je zadnjih pet godina zapušten i zaboravljen. Upravni odbor RS BiH zna s kakvim se problemima suočava. Dotakli smo dno i vjerujemo da je Smajlagić najbolja osoba da nas vrati na pravi kolosijek. Ispred njega je težak zadatak da napravi smjenu generacija, te da postavimo zdrave temelje rukometa u BiH.

Za taj posao u regionu i Evropi sigurno nema boljeg čovjeka od Smajlagića. On itekako dobro poznaje situaciju u bh. rukometu i Premijer ligu BiH. Njegov dolazak na kormilo bh. rukometa u ovakvoj situaciji graniči sa čudom  – rekao je Magoda.  

Smajlagić, jedan od najboljih krilnih igrača svih vremena, potpisao je dvogodišnji ugovor s Rukometnim savezom BiH. Već od 13. oktobra očekuju ga kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, gdje BiH nastupa u grupi 7 sa selekcijama Slovenije, Crne Gore i Kosova. Prvi meč BiH će 13. okttbra igrati protiv Slovenije u Mariboru.

“Rukomet u BiH je došao do granice raspadanja, odnosno opstanka. Kada gledamo cijelokupnu situaciju, mislim da je ovo posljednji momenat za stabilizaciju i da se krene raditi u pozitivnom smjeru. Zbog toga moj dolazak nije fokusiran samo na kvalifikacije.

One su kocka i ovise o mnogo čemu, ali akcenat našeg rada u narednom periodu je da napravimo dobar posao u mlađim kategorijama, da one budu široka baza iz koje će se seniorska selekcija popunjavati. Bez kontinuiteta nećemo moći uraditi posao”, kazao je Smajlagić.

Vrijeme će pokazati

Ističe da kroz selekciju treba stvoriti tim koji će kvalitetom i odnosom prema državnom dresu ostvariti uspjeh, ali da će za taj proces trebati dosta vremena, upornosti i truda, a sigurno i padova.

Na pitanje zašto je prihvatio poziv u reprezentaciju BiH, objasnio je da se radi o ličnom izazovu, ambiciji i želji da s reprezentacijom BiH napravi iskorak, a dijelom i patriotizam jer je rođen u BiH.

Kako je kazao, mnogi prijatelji su mu rekli da čini veliku grešku, ali on vjeruje da će vrijeme pokazati da li je njegova odluka bila ispravna ili ne.

Smajlagić je u trenerskoj karijeri vodio mnoge klubove, a između ostalih i sarajevsku Bosnu. Posljednji angažman imao je na klupi Irana. Najveće uspjehe imao je na klupi hrvatske selekcije s kojom je osvajao zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare