Politika

BHANSA pred slomom, ne mogu vraćati kredit EBRD-u. Rečica: Kriza nas je strašno pogodila

Pandemija koronavirusa u crno je zavila skoro sve grane privrede, a među najpogođenijim su turizam i aviosaobraćaj.

S obzirom na to da su letovi obustavljeni jasno je da su svi avioprevoznici u minusu, a slično je i sa agencijama koje prate ovu industriju.

Rata iznosi 1,5 miliona KM

Raport otkriva da je obustava letova zadala težak udarac Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Zbog teške situacije, kako saznajemo, upitno je i vraćanje kredita koji je BHANSA uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ove informacije za Raport je potvrdio i zamjenik direktora Nudžeim Rečica.

“Kredit je dignut davnom prije 7 ili 8 godina. Zadnja rata koju smo uplatili je bila u martu i ona iznosi 1,5 miliona KM. Bio je to veliki kredit koji je iskorišten za kupovinu opreme i sistema, obuku uposlenika…”, kaže Rečica.

On ističe da sljedeća rata dolazi u septembru odnosno oktobru, ali da trenutno Agencija nema novca.

“Pokušat ćemo reprogramirati taj dug. Mi imamo nešto keša za tekuća obaveze, ali platit ćemo ako baš budemo morali. Mi smo uradili i rebalans našeg budžeta i poslali ga Vijeću ministara BiH, smanjili smo plaće, sve troškove spustili na minimum…Sve smo učinili kako ne bi došlo do otkaza”, navodi on.

Ističe kako je Agencija radila uprkos krizi.

“Mi smo radili svaki dan, 0-24. Jer je bilo nekih letova, mi smo morali držati aerodrome otvorenim. Mi od letova živimo, naplaćujemo to i samoodrživi smo. Nismo budžetska organizacija. Ali, tokom marta i aprila je bilo samo 8 posto letova u odnosu na brojku od prošle godine u isto vrijeme. Imali smo 150 ili 200 letova dnevno, dok je prije bilo 1.400 letova. Krizna nas je strašno pogodila, nimalo nije ružičasta situacija”, ističe zamjenik direktora.

Rečica: Situacija nije ružičasta

Ako ne upali rebalans, ističe da razmišljaju dići drugi kredi.

Primorac, Čović, Bevanda

Prema informacijama Raporta, BHANSA pokušava isposlovati od Vijeća ministara BiH da ono preuzme taj dug, što nije po zakonu. Prema našim saznanjima, to traži direktor Davorin Primorac, inače zet Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a. Upravo oni urgiraju kod ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande (HDZ) da progura odluku po kojoj će Vijeće ministara preuzeti dug.

Ipak, zakonski to nije moguće, ali BHANSA će to ipak tražiti.

“Po zakonu, mi nismo budžetska institucija, ali ako agencija ne može onda Vijeće ministara ima osnova da to uradi”, tvrdi Rečica.

Iako se iz BHANSA-e nadaju reprogramu kredita, prema našim informacijama EBRD je takvu mogućnost odbio. Ukoliko se rata ne uplati, teći će zatezna kamata.

Na feštu skršili 300.000 KM. Bez PDV-a 

Zanimljivo je da je BHANSA krajem prošle godine, u decembru mjesecu održala grandioznu proslavu preuzimanja kontrole zračnog prostora BiH.

Fešta je organizirana u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru i koštala je skoro 300.000 KM. Bez PDV-a.

Brojne goste iz politilkog života, koje je dočekivao Dragan Čović (!?) zabavljali su Halid Bešlić, Ana Rucner, Nina Badrić i Aleksandra Radović. Program je vodio Tarik Filipović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare