Vijesti

Bičakčić secirao stanje u SDA: Riješiti se ‘asima’. I Mira Marković je imala utjecaj na Miloševića

Edhem Bičakčić, gost večerašnjeg Politbiroa uživo, koji možete gledati na Raportu i na našim društvenim mrežama, pojasnio je i svoja četiri savjeta Bakiru Izetbegoviću. Jedan od njih je bio da Izetbegović treba vratiti sve disidente u stranku. Na pitanje je li ga iko iz SDA zvao, kazao je:

“Oficijelno, nije. Pričao sam jednokratno sa Nedžadom Brankovićem, sa kojim imam jedan visok nivo saglasnosti, ali to je više bilo njegovo interesovanje, nego da je to bio oficijelno. Osim toga, nema ni on neku bitnu funkciju unutar stranke. Više sam očekivao da će se krenuti u implementaciju, u promjene. Sad za sada je to vrlo malo, ili skoro nikako. Kad kažem da se vrate disidenti: SDA je imala različite koalicije. Sa SDP-om, DF-om, SBB-om, sa strankom za BiH. Sa svima je bila neka ideološka razlika. Neko je malo lijevo, neko je malo desno. neko malo vamo-tamo. A ovi disidenti koji izlaze iz SDA, naveo sam prvo primjer ASDA, to je poslije Tihića kao neko prvo značajnije disidenstvo koje je nastalo i koje je bilo uspješno. I tada je, recimo, predsjednik Tihić dobio najveću podršku u Cazinu i onda je smijenio te ljude i nije ih uvažio, pa je tako nastala ASDA. Ona se etablirala na području USK. Danas drži tamo vlast i prirodno je da SDA razgovara sa ASDA, a sad imaju i novi naziv.

Fuad Kasumović je izborni esdeaovac, pošto njega dobro znam, radili smo zajedno u Vladi, vodio je carinsku upravu, vrlo vrijedna osoba. Dva puta hametice u Zenici potuče esdeaovce. Pa, hajmo Fudo, ti to bolje radiš od nas, kako da to zajedno radimo?, kazao je Bičakčić.

Na konstataciju da je najavio da će iz SDA izaći i Denis Zvizdić, Edhem Bičakčić se nasmijao i kazao: “Nisam ja to baš najavio”, te pojasnio da se to tada tako vidjelo prema njegovim javnim istupima.

“Sada je to umjereno. Nisam htio eksponirati odmah Konakovića, jer to su bile svježe rane koje najviše bole i teško će se ta stvar progutati, ali je sasvim normalno da SDA razgovara sa Narodom i Pravdom. Ako ne može da se vrati, onda može da se definiše zajednička politika”, kazao je Izetbegović.

Upitan da komentira Narod i Pravdu, Bičakčić je rekao:

“Bunt protiv SDA, nezadovoljstvo da dođe do promjena unutar same SDA. Očekivanja Bakira su bila da on napravi jedan pravi otklon od politike Sulejmana Tihića. On je to djelomično krenuo pa stao. Nije išao dalje. Tu je trebalo biti malo ozbiljnijeg obračuna, vraćanja izvornim vrijednostima SDA, prije svega moralnoj obnovi borbe protiv korupcije i uklanjanja ljudi koji su eksponirani po tom pitanju bez milosti. I to bi dalo rezultat”.

Bičakčić je također kazao da SDA u doba Sulejmana Tihića nije bila SDA koju je Alija Izetbegović osnovao.

“Vrlo je to bitna razlika. Nije to baš mala razlika. Ideološki se otišlo od osnovnih postulata SDA. Bakir je trebao promijeniti niz kadrova koje je zatekao koji su imali iza sebe taj sistem koji zovu ‘Asimov način rješavanja’. To izlazi na vidjelo sad”, rekao je Bičakčić.

On je prokomentirao i situaciju u kojoj se nalazi Amir Zukić, naspram Asima Sarajlića. Obojici se sudi u istom predmetu, ali unutar SDA Zukić ima potpuno drugi tretman od Sarajlića.

“Amir Zukić je možda primjer da je Bakir možda htio da krene u tom pravcu. I da je onda zastao. Ja mislim da on te stvari dodatno treba… Ovo disidenstvo koje je on imao s ljudima od ASDA do Dine Konakovića, uključujući Kukića u Tuzli, bila je i ova načelnica u Visokom, sad se obračunavaju sa ženom kad su je pobijedili, to su guposti… To su apsolutno gluposti i to neće dati dobar rezultat”, rekao je Bičakčić.

Potom je govorio o Sebiji Izetbegović.

“Pa nije Sebija problem, Sebija je voljena supruga Bakirova i to treba poštovati. Ona treba da se bavi svojim poslom i svojom strukom. Nije primjereno u demokratskom sistemu da i muž i supruga utječu i kreiraju politiku u stranci. Kad spominjete Klintonove, ali dok je Klinton bio u politici nije se za Hillary čulo, ona je bila negdje na nekom lokalnom nivou. Ona je gradila svoju karijeru kada je on završio sa dva mandata, tako da to poređenje apsolutno ne stoji. Ni u islamskom svijetu, ni u evropskom demokratskom svijetu nemate te primjere”, rekao je Bičakčić.

Prokomentirao je i poređenje s suprugom jednog srbijanskog predsjednika.

“Mira Marković je imala ogroman utjecan na Slobodana Miloševića, ali nije kroz Socijalističku partiju”.

A da li je Sebija Izetbegović trebala formirati svoju stranku?

“To pričajte sa njom”, naveo je Bičakčić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare