Svijet

Biden 90 minuta razgovarao sa predsjednikom Kine: Ove dvije države ne smiju srljati u sukob

Joe Biden, predsjednik SAD je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Kine Xijem Jinpingom izjavio kako ove države ne smiju srljati u sukob.

Tokom 90-minutnog poziva, koji je inicirao Biden, dvojica lidera razgovarali su o svojoj zajedničkoj odgovornosti kako bi se osiguralo da ne dođe do sukoba, prema transkriptu razgovora iz Bijele kuće.

Naime, kako prenose svjetski mediji Biden je istakao kako se ovo ne bi smjelo dogoditi.

U saopćenju se navodi kako su dvojica lidera vodili široku raspravu o zajedničkim interesima, ali i o tome u kojim segmentima se njihove vrijednosti i perspektive razlikuju. Biden i Xi su se dogovorili da se direktno i otvoreno angažuju po svakom pitanju.

PROČITAJTE  Putin: Prevaziđene ekonomske posljedice pandemije

Kineski državni mediji naveli su kako je razgovor bio konstruktivan i da je Xi rekao da američka politika prema Kini uzrokuje loše odnose između dvije države. Također je navedeno kako budućnost svijeta ovisi o odnosu Kine i SAD-a.

“Ovo je pitanje stoljeća na koje dvije zemlje moraju adekvatno odgovoriti”, napisali su.

Kineski izvještaj dodaje da su se obje strane složile da održavaju česte kontakte i da traže od radnih timova da povećaju komunikaciju.

Razgovor se također fokusirao na ekonomska pitanja, klimatske promjene i pandemiju koronavirusa, rekao je jedan američki zvaničnik.

Tagovi:


Povezani postovi: