Svijet

Biden ‘gasi duboku državu’. Najavio prvu posjetu CIA-i

Predsjednik Joe Biden učinit će prvu posjetu agenciji američke obavještajne službe (CIA), pokušavajući da istakne svoje povjerenje u čelnike službe nacionalne sigurnosti nakon zapaljivih sukoba njegovog prethodnika Donalda Trumpa protiv onoga što je često kritikovao kao „duboku državu“.

Planirano je da Biden u popodnevnim satima posjeti ured direktora Nacionalne obavještajne službe koja nadzire 17 američkih obavještajnih organizacija. Bijela kuća navodi u saopćenju kako Biden namjerava “izraziti divljenje za njihov rad i istaknuti značaj za našu nacionalnu sigurnost prikupljanja obavještajnih podataka i analiza lišenih političkog uplitanja“.

Bidenov prethodnik Donald Trump promijenio je četvoricu stalnih ili prelaznih direktora Nacionalne obavještajne službe tokom četiri godine svog mandata, i bio je u skoro konstantnom sukobu s obavještajnom zajednicom.

On je, posebno, bio bijesan obavještajnim procjenama da se Rusija uplitala u predizbornu kampanju u 2016. i o ulozi Trumpa u vršenju pritiska na Ukrajinu da istraži Bidena, u akciji koja je eventualno dovela do pokretanja postupka Trumpovog opoziva. Trump je na kraju smijenio generalnog inspektora nacionalnog obavještajnog ureda – interne nadzorne agencije koja je iznijela na svijetlo dana navode o Trumpovom pritisku na Ukrajinu, prenosi AP.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare