Svijet

Biden i Jinping razgovarali telefonom 90 minuta: Učiniti sve da ne dođe do sukoba

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonski sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom oko 90 minuta u četvrtak, rekao je visoki američki dužnosnik, a obojica su čelnika istaknula da je potrebno učiniti sve kako natjecanje između dvije najveće svjetske ekonomije ne bi preraslo u sukobe, javlja Hina.

Odnosi između Washingtona i Pekinga na najnižoj su tački u posljednjih više desetljeća, i bio je to tek drugi razgovor dvojice čelnika otkad je Biden u januru preuzeo dužnost.

Bijela kuća saopćila je da se razgovaralo o “strateškim pitanjima”, uključujući područja na kojima dvije zemlje imaju zajedničke interese, ali i područja na kojima su im interesi suprotstavljeni.

Visoki američki dužnosnik kazao je da se razgovor fokusirao na ekonomska pitanja, klimatske promjene i pandemiju COVID-a 19.

PROČITAJTE  Poraz u Afganistanu vodi u totalitarizam ili u kompromis

Kineski mediji objavili su da je razgovor dvojice čelnika bio “iskren” i “sveobuhvatan”, te da je predsjednik Xi upozorio da američka politika prema Kini otežava razvoj odnosa između dvije zemlje. U kineskom izvještaju dodaje se da su dvije strane dogovorile da će održavati redovite kontakte na najvišoj razini, te da će od svojih radnih skupina za suradnju tražiti da pojačaju komunikaciju.

Dosadašnji kontakti između dviju administracija od februara, kad su Xi i Biden prvi put razgovarali, nisu donijeli napredak u nizu spornih pitanja, od borbe protiv klimatskih promjena, preko pitanja poštivanja ljudskih prava, do istraživanja porijekla novog koronavirusa.

Posljednjih mjeseci Kina i SAD gotovo svakodnevno se međusobno optužuju u raznim pitanjima, nameću sankcije dužnosnicima duge strane i kritiziraju drugu stranu zbog nepridržavanja međunarodnih obveza.

PROČITAJTE  SAD otvara granice za putnike koji su potpuno vakcinisani


Povezani postovi: