Svijet

Biden i kineski predsjednik Xi Jinping vjerovatno će se virtuelno sastati u ponedjeljak. Bijela kuća bez komentara

Očekuje se da američki predsjednik Joe Biden i njegov kinenski kolega Xi Jinping održe virtualni samit u ponedjeljak, saopćili su izvori Reutersu u četvrtak, u jeku napetosti oko trgovine, ljudskih prava i vojnih aktivnosti.

Washington i Peking spore se oko niza pitanja, od porijekla pandemije COVID-19 do kineskog širenja nuklearnog arsenala. Američki zvaničnici vjeruju da je direktan angažman s Xijem najbolji način sprečavanja da odnosi između dvije najveće svjetske ekonomije srljaju u sukob.

Bijela kuća odbila je komentirati.

Xi će najvjerovatnije pozvati Bidena da prisustvuje Zimskoj Olimpijadi u Pekingu u 2022., javio je danas CNBC, pozivajući se na dvije osobe bliske toj temi.

Takav zahtijev mogao bi staviti američkog predsjednika u neugodnu poziciju dok vrši pritisak na Kinu zbog ljudskih prava. Malo je vjerovatno da bi Biden doputovao u Peking na bilo kakav sastanak, i američki predsjednik nije prisustvovao Ljetnoj Olimpijadi u Tokiju, ključnom američkom savezniku.

Biden i Xi posljednji put su razgovarali 9. septembra u 90-minutnoj konverzaciji za koju je visoki američki zvaničnik izjavio da je bila usmjerena na ekonomske teme, klimatske promjene i COVID-19.

Jučer su dvije zemlje objavile okvirni sporazum na klimatskoj konferenciji UN-a u Škotskoj u cilju jačanja saradnje u borbi protiv klimatskih promjena.

Posljednji virtualni sastanak Biden-Xi dogovoren je u principu prošlog mjeseca tokom razgovora u Zurichu između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i šefa kineske diplomatije Yanga Jiechija.

Bijela kuća je saopćila da je Sullivan izrazio zabrinutost kineskim akcijama u Južnom kineskom moru, kao i stanjem ljudskih prava u Kini, te stavom Pekinga prema Hong Kongu, Xinjiangu i Tajvanu.

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je da još nema ništa da se objavi.

“Dogovorili smo se u principu da se održi virtualni bilateralni sastanak prije kraja godine. Rasprave na radnom nivou na utvrđivanju detalja u toku su”, kazao je zvaničnik.

Bijela kuća okarakterizirala je predstojeći sastanak kao dio aktuelnih američkih napora na “odgovornom upravljanju” takmičenjem između dvije zemlje, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare