Svijet

Biden naredio obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika. Sud ga blokirao

Joe Biden, američki predsjednik, naredio je obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika koje je trebalo početi sljedeće sedmice, što je savezni sud u Missouriju – blokirao.

Sudac Terry A. Doughty zapravo je proširio zasebnu naredbu koju je u ponedjeljak izdao savezni sud. 

Ranija se odnosila samo na 10 saveznih država koje su se pridružile protivljenju predsjednikove odluke da od svih zdravstvenih radnika u bolnicama i staračkim domovima zahtijeva prvu dozu vakcina 6. decembra i da budu potpuno vakcinisani do 4. januara.

“Nema sumnje da je obaveza vakcine za 10.3 miliona zdravstvenih radnika nešto što bi trebao učiniti Kongres, a ne vladina agencija”, napisao je sudac Doughty iz američkog Okružnog suda za zapadni okrug Louisiane. Dodao je: “Nije jasno da bi čak i akt Kongresa kojim se nalažu vakcine bio ustavni.”

Sudac, kojeg je predložio bivši predsjednik Donald Trump, dodao je da su tužitelji “imali interes zaštititi svoje građane od zahtjeva da se podvrgnu obaveznom vakcinisanju” i “spriječiti gubitak radnih mjesta i poreznih prihoda” koji bi mogli biti posljedice takve odluke.

Nekoliko gradova i saveznih država već je uvelo obavezno vakcinisanje za zdravstvene radnike, u nastojanju da obuzdaju širenja zaraze koja su često kretala iz staračkih domova. 



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare