Svijet

Biden objavio: SAD napale mete povezane s Iranom u Siriji kako bi odbranile američko osoblje

Američki zračni napadi ove sedmice usmjereni su na ciljeve povezane s Iranom u Siriji i izvedeni su kako bi zaštitili i odbranili američko osoblje, rekao je američki predsjednik Joe Biden. Napadi su se dogodili usred značajnog porasta ove sedmice u borbama u kojima su učestvovale američke snage.

Biden je to dao u pismu od 25. augusta upućenom lideru Predstavničkog doma američkog Kongresa, a ono dolazi usred trodnevnih sukoba u kojima su učestvovale američke vojne snage i njihovi saveznici.

U pismu predsjednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Biden je rekao da je naredio udare “u skladu sa mojom odgovornošću da zaštitim građane Sjedinjenih Država i u zemlji i inostranstvu i u cilju unapređenja nacionalne bezbjednosti i spoljnopolitičkih interesa Sjedinjenih Država”.

Lokalni vojni zvaničnici rekli su da je američka vojska 25. augusta pogodila nekoliko ciljeva u sirijskom gradu Mayadin u dijelovima provincije Deir al-Zor pod kontrolom sirijske vlade.

Najmanje tri pripadnika iranske milicije ubijena su kada su bili na meti američkog helikoptera, navode novinski izvještaji.

Napad se dogodio u gradu duž zapadne obale rijeke Eufrat.

Iranske milicije snažno su prisutne u gradu i dugo su gađale obližnje naftno polje al-Omar na istočnoj obali Eufrata, gdje američka koalicija ima veliku bazu.

U posljednja 24 sata, saopćila je američka vojska, četiri militanata su ubijena, a sedam raketnih bacača uništeno.

Pentagon je saopštio da je troje američkih pripadnika pretrpjelo lakše ozljede kao rezultat premotavanja 24. augusta.

Deir al-Zor je strateška provincija bogata naftom koja graniči s Irakom koju kontroliraju grupe milicija koje podržava Iran i sirijske snage. Grupe su u prošlosti bile na meti izraelskih ratnih aviona.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je 24. augusta negiralo da Teheran ima bilo kakvu vezu sa ciljanim lokacijama.

“Američki napad na sirijsku infrastrukturu i ljude predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije”, rekao je glasnogovornik Nasser Kanaani na Telegram kanalu ministarstva.

“Metane stranice nisu imale veze sa Islamskom Republikom”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare