Svijet

Biden pobijedio u Georgiji i postao prvi Demokrat od Clintona kojem je to uspjelo

Kandidat Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, prema projekcijama nekih medijskih kuća pobjednik izbora održanih 3. novembra te budući predsjednik SAD-a, u petak je proglašen pobjednikom u saveznoj državi Georgiji, dok je aktualni predsjednik i kandidat Republikanske stranke Donald Trump trijumfovao u Sjevernoj Karolini, piše Reuters, citirajući projekcije Edison Research.

Biden tako sada ima 306 glasova elektora naspram Trumpovog 232. Biden je još prošle subote osvojio dovoljno elektorskih glasova da ga se proglasi pobjednikom američkih izbora. Trump je 2016. godine također osvojio 306 elektorskih glasova.

CNN piše da je Biden postao prvi kandidat Demokratske stranke koji je pobijedio u Georgiji od 1992. godine i Billa Clintona.

PROČITAJTE  Šta se dešava sa Joe Bidenom? Održao je nesuvisao govor, potpuno se pogubio

Trump je dugo bio u prednosti u Georgiji, međutim ona se istopila kada su se zbrojili glasovi iz Atlante, najvećeg grada te savezne države, i njezinih predgrađa.

CNN navodi da je Biden u Georgiji pobijedio zahvaljujući renesansi lokalnih organizacija, raznolikog biračkog tijela i sve mnogoljudnijih predgrađa. Tome treba pridodati i neke loše odluke Republikanskih političara, a velike zasluge za pobjedu Bidena garantovano idu i političarki Demokratske stranke Stacey Abrams, koja se prije dvije godine kandidirala za guvernerku te savezne države. Abrams je na izborima izgubila, ali je uspjela mobilizirati birače koji su inače ostajali kod kuće na izborni dan.

“Na ovome radimo već više od 10 godina. Postoji više desetaka organizacija i stotina ljudi kojima je ovo bio primarni zadatak”, rekla je Abrams za CNN.

PROČITAJTE  Pripreme za širenje američke 'crne liste' imenima iz BiH privode se kraju. Ko se sve spominjao kao target?

 Povezani postovi: