Svijet

Biden pod pritiskom naredio FBI-ju da objavi tajne dokumente o napadu 11. septembra. Otkriveni novi detalji

Američki FBI je objavio prvi od, kako se očekuje, nekoliko svojih dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. septembra i sumnjom na potporu saudijske vlade otmičarima aviona, slijedom izvršne uredbe Joea Bidena.

Upravo objavljeni dokument, koji datira iz 2016., iznosi detalje rada FBI-ja na istrazi navodne logističke podrške koju su saudijski konzularni dužnosnik i osumnjičeni saudijski obavještajni agent u Los Angelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli avione 11. septembra 2001.

Dokument objavljen na 20. godišnjicu smrtonosnih napada još uvijek ima znakovite izostavljene dijelove.

U dokumentu se iznose pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI-ja na Omara al Bajumija koji je navodno saudijski student u Los Angelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent.

PROČITAJTE  Sada je i službeno: Korona je najgora pandemija u američkog historiji

U FBI-jevom dokumentu opisuje ga se kao duboko upletenog u pružanje “pomoći oko putovanja, smještaja i finansiranja” dvojici otmičara.

Saudijska ambasada u Washingtonu prije toga u srijedu je reklo da “pozdravlja objavljivanje” FBI-jevog dokumenta te da je “svaka optužba da je Saudijska Arabija sudionik u napadima 11. setembra kategorički lažna”.

Bidenova izvršna uredba potpisana je nakon što je više od 1600 ljudi, članova obitelji kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, objavilo pismo kojim pozivaju Bidena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju ako prethodno ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata za koje vjeruju da će pokazati da su iza napada stajali čelnici Saudijske Arabije.

PROČITAJTE  Život pod talibanskim gospodarima: Milioni Afganistanaca doslovno gladuju

Ubrzo nakon pisma, ministarstvo pravosuđa objavilo je da će preispitati sve dosad zatajene informacije ili dokumente vezane uz napade 11. septembra 2001. koje može otkriti javnosti.Povezani postovi: