ima veliki domet

Biden popustio, obavijestio Zelenskog da će Ukrajina dobiti još jedno razorno oružje

Kijev već duže traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sisteme

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa.

Objavio je to NBC News, pozivajući se na tri američka zvaničnika i jednog zastupnika u Kongresu.

Kijev već duže traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sisteme (ATACMS) kako bi njima napadali i ometati linije snabdijevanja, aerodrome i mrežu željeznica na teritoriji koji je okupirala Rusija.

Zelenskij je u četvrtak posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom. Amerikanci su tom prilikom najavili novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara.

Međutim, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao na konferenciji za novinare u četvrtak da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini isporučiti "važne" sisteme za protuzračnu odbranu, ali "za sada" ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon u petak nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sistemi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve crte fronta.