Svijet

Biden potpisao zakon kojim se ubrzava proces slanja vojne pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakon kojim će se ubrzati proces slanja vojne pomoći Ukrajini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o takozvanom “lend-lease” zakonu iz 1941. godine kojim su Sjedinjene Američke Države (SAD) slale oružje saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

Bidenovim potpisom zakon stupa na snagu nakon što su ga izglasali Donji i Gornji dom američkog Kongresa.

Obraćajući se kratko novinarima, Biden je rekao da SAD podržavaju Ukrajince u njihovoj borbi da brane svoju zemlju i svoju demokratiju od, kako je kazao, “brutalnog rata ruskog predsjednika Vladimira Putina”. 

Bidenova administracija je poslala više od 3,8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini otkako je Rusija počela rat 24. februara, te je zatražila je dodatne 33 milijarde dolara od Kongresa kako bi pomogla zemlji ekonomski i vojno.

Biden je priznao da cijena pomoći Kijevu protiv Moskve “nije jeftina”, ali je više puta tvrdio da bi mnogo koštalo ne učiniti ništa.

“Ukrajinci se svaki dan bore za svoje živote”, rekao je Biden u Ovalnoj kancelariji, uz potpredsjednicu Kamalu Harris i ključne zakonodavce. 

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je pomenuti zakon 28. aprila, nakon što je to prethodno učinio Senat. Svi američki zastupnici koji su se protivili aktu u Predstavničkom domu bili su republikanci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare