Ekonomija

Biden potvrdio dogovor: Amerika neće bankrotirati

Bidena za intervju

Američki predsjednik Joe Biden je potvrdio da je s republikanskim čelnikom Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem postigao dogovor o podizanju granice zaduživanja s 31,4 biliona dolara do 1. januara 2025. te da Kongres sada može glasati o tome.

Ovo je dogovor koji je dobra vijest za američki narod, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući nakon što je razgovarao s McCarthyjem kako bi dogovorili zadnje detalje dogovora.

Njima se katastrofalna prijetnja bankrota uklanja sa stola i štiti naš teško stečen i historijski ekonomski oporavak, dodao je Biden.

Dogovor o javnom dugu koji sprečava vladu da proglasi bankrot, što bi bio prvi put u američkoj historiji, dolazi nakon nekoliko sedmica pregovora između Bidena i republikanaca Zastupničkog doma Kongresa.

Sporazum mora još proći kroz to podijeljeno tijelo prije 5. juna, kad bi ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo da više nema novca.

"Snažno pozivam oba doma da prihvate dogovor", rekao je Biden.

Dodao je kako očekuje da McCarthy isto ima dovoljno ruku za potvrdu sporazuma.

Dogovor je kritiziran od desnog krila republikanaca i lijevog krila demokrata. Međutim, McCarthy je ranije u nedjelju rekao kako smatra da ima podršku većine republikanaca, prenosi HRT.

Sporazumom će se suspendirati ograničenje duga do 1. januara 2025., ograničiti potrošnja vlade u budžetimaza 2024. i 2025., vratiti neiskorištena sredstva namijenjena za borbu protiv pandemije, ubrzati izdavanje dozvola za neke energetske projekte i uvesti dodatne radne obaveze u socijalnim programima.