Svijet

Biden potvrdio Zelenskom: SAD šalje Ukrajini nove HIMARS-e

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Washington dati Kijevu 625 miliona dolara nove sigurnosne pomoći, uključujući artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), saopštila je Bijela kuća.

Bidenu se u razgovoru sa Zelenskim pridružila potpredsjednica Kamala Harris, stoji u saopštenju Bijele kuće.

Američki predsjednik je istaknuo da Washington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, dodaje se.

Biden je “obećao da će nastaviti podržavati Ukrajinu dok se brani od ruske agresije koliko god je potrebno”, stoji u saopštenju.

Prvi je to američki paket vojne pomoći od ruskog proglašenja aneksije dodatnog ukrajinskog teritorija.

Rusija je prošle sedmice proglasila aneksiju nakon referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev kažu da je glasanje bilo prisilno i nereprezentativno te da ti referendumi predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Šta sve uključuje paket

State Department je saopštenjem pojasnio da paket vojne pomoći uključuje četiri lansera HIMARS s pripadajućim raketama, 32 haubice sa 75.000 komada streljiva, 200 vozila otpornih na mine (MRAP) i protupješadijske mine Claymore.

HIMARS, koji proizvodi Lockheed Martin, svojom je preciznošću i većim dometom omogućio Kijevu da umanji dominaciju ruske artiljerije.

“Nedavni razvoj događaja od lažnih referenduma u Rusiji i pokušaja aneksije do novih otkrića o brutalnostima prema civilima na ukrajinskom teritoriju koji je ranije kontrolirala Rusija samo jača našu odlučnost”, saopštenjem je poručio američki državni sekretar Antony Blinken.

Prošle su sedmice Sjedinjene Države predstavile paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 1.1 milijardu dolara koji uključuje 18 HIMARS-a, razne protudronske i radarske sisteme.

No prošlosedmični paket pomoći financirala je Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajine (USAI), što znači da vlada mora nabavljati oružje od vojne industrije, umjesto slanja oružja iz postojećih zaliha.

SAD je obećao Ukrajini poslati 20 HIMARS-a koristeći predsjedničku ovlast ubrzanog slanja oružja bez odobrenja Kongresa (PDA).

Ukupno je SAD poslao Ukrajini pomoć vrijednu 16.8 milijardi dolara od početka ruske invazije 24. februara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare