Svijet

Biden pozvao Trumpa da ublaži sankcije i pomogne Iranu u jeku pandemije COVID-19

Vodeći pretendent za predsjedničkog kandidata iz reda Demokratske partije Joe Biden pozvao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da ublaži sankcije Iranu u jeku pandemije COVID-19.

Bivši potpredsjednik SAD-a Biden poručio je da je potrebno pomoći Iranu i drugim zemljama koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

“U periodu globalnih kriza, SAD treba priteći u pomoć onima koji su u opasnosti i kojima je ta pomoć potrebna. Mi smo takvi i takvi smo i bili. Nasuprot ove smrtonosne pandemije koja ne poznaje granice, SAD treba vidjeti kako može pomoći najteže pogođenim zemljama, uključujući i Iran“, poručio je Biden u saopćenju.

Biden je pozvao Trumpovu administraciju da dozvoli firmama da uvoze lijekove i medicinsku opremu u Iran i da se Iranu omogući pristup međunarodnim bankama i transportnim kompanijama.

“Možemo s iranskim vlastima imati mnoga neslaganja, ali humano i ispravno bi bilo da se postupi tako. Iran bi u znak dobre volje mogao pustiti pritvorene američke državljane“, poručio je Biden.

Iran zbog američkih sankcija ima poteškoće u nabavci potrebne medicinske opreme i lijekova nužnih za borbu protiv liječenja zaraženih i prevenciju širenja virusa.

U Iranu je koronavirusom zaraženo 50.468 ljudi. Umrlo je 3.160 oboljelih, a izliječeno je 16.711.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare