Politika

Biden prihvatio medalju Kosova u ime pokojnog sina

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prihvatio je jednu od najvećih počasti na Kosovu u ime svog pokojnog sina, rekavši da je balkanska država “u srcima cijele porodice Biden”.

Na svečanosti ovog vikenda, predsjednica Kosova Vjosa Osmani uručiće posmrtnu predsjedničku medalju za vladavinu prava Beau Bidenu, koji je bio na Kosovu 2001. godine kako bi pomogao u uspostavljanju pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava, javlja NBC.

“Beauov rad na Kosovu bio je od srca. Zaljubio se u zemlju”, rekao je Biden u video poruci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedjelju, 1. augusta 2021. godine.

“U to vrijeme, Kosovo je još uvijek nosilo svježe rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Beau je mogao da vidi šta se sve može učiniti, Beau je već tada mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje”, poručio je Biden.

Rekao je da je njegov sin “samo jedan od mnogih” ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u posljednje dvije decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što može osigurati Kosovu da “u roku od nekoliko sedmica” dobije američke doze Pfizerove vakcine protiv COVID-a 19.

To je drugi put da Kosovo odaje počast Beau Bidenu. Cesta u blizini vojne baze Bondsteel takođe nosi njegovo ime.

Beau Biden je bio državni tužilac u Delawareu i pripremao kampanju za guvernera kada je 2015. izgubio bitku s rakom.

Godinu dana kasnije, Joe Biden, tada na mjestu potpredsjednika SAD, obišao je sa članovima porodice Kosovo i prisustvovao imenovanju ulice imenom njegovog sina.

Glavni grad Kosova ima i ceste koje nose imena po bivšim predsjednicima SAD Georgeu Bushu i Bilu Clintonu, kao i spomenik tom predsjedniku.

Medalju će u nedjelju preuzeti američki ambasador na Kosovu Philip S. Kosnett, a na svečanosti će popularni kosovski pjevač izvesti pjesme jednog od omiljenih bendova Beau Bidena, Coldplay, javlja NBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare