Vijesti

Biden produžio vanredne mjere za Zapadni Balkan: Opstrukcije koče napredak, to je prijetnja i po SAD

Predsjednik SAD Joe Biden produžio je mjere vanrednog stanja za Zapadni Balkan, objavila je jučer Bijela kuća.

Radi se o uredbi koju je Biden nedavno proširio, a koja se tiče sankcija za osobe koje podrivaju napredak zemalja Zapadanog Balkana.

U saopćenju koje potpisuje Biden navodi se da Nacionalni zakon o vanrednim situacijama predviđa automatsko ukidanje nacionalnog vanrednog stanja osim ako, u roku od 90 dana prije datuma isteka njegovog proglašenja, predsjednik ne objavi u Federalnom registru i prenese Kongresu obavještenje u kojem se navodi da će vanredno stanje nastaviti na snazi ​​i nakon datuma isteka.

“U skladu sa ovom odredbom, poslao sam Federalnom registru na objavljivanje priloženo obavještenje u kojem se navodi da je vanredno stanje na nacionalnom nivou u odnosu na Zapadni Balkan proglašeno Izvršnom naredbom 13219 od 26. juna 2001. godine, prema kojoj su preduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304 od 28. maja 2003. godine, a čiji je obim proširen u Izvršnoj naredbi 14033 od 8. juna 2021., ostaje na snazi ​​nakon 26. juna 2022. godine”, naveo je Biden.

Kaže da na Zapadnom Balkanu još uvijek djeluju snage koje koče demokratske procese.

“Djela ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, te situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka djelotvornoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, navedene u ovim izvršnim naredbama, i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država. Stoga sam utvrdio da je neophodno nastaviti vanredno stanje na nacionalnom nivou proglašeno Izvršnom naredbom 13219 za Zapadni Balkan”, naveo je Biden.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare