Svijet

Biden šalje još 3.000 vojnika u istočnu Evropu: Kako će ih rasporediti

Američki predsjednik Joe Biden izdao je naredbu o preraspodjeli više od 3000 američkih vojnika u Evropu, u cilju jačanja obrane evropskih saveznika, rekli su američki dužnosnici za The Wall Street Journal.

Biden šalje oko 2000 vojnika iz baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini u Poljsku i Njemačku, a naredio je i da se u Rumunjsku prebaci oko 1000 vojnika iz pješadijske eskadrile Stryker koja se nalazi u Njemačkoj.

Očekuje se da će ovo preraspoređivanje snaga biti samo privremeno, rekli su izvori za WSJ.

Također, više hiljada vojnika je dobilo naredbu da budu u pripravnosti za raspoređivanje.

Cilj ovih poteza je odvratiti Rusiju od napada na Ukrajinu i spriječiti rat u istočnoj Europi, rekli su američki dužnosnici.

U Ukrajini se trenutno nalazi nekoliko stotina američkih vojnih instruktora i jedinice za specijalne operacije, a novim snagama je zabranjen ulazak na teritorij Ukrajine.

Očekuje se da će se snage rasporediti u sljedećih nekoliko dana, rekli su dužnosnici.

Američke snage u Europi bi, u slučaju eskalacije sukoba, trebale pomoći u evakuaciji 30.000 Amerikanaca koji žive u Ukrajini. Ako dođe do evakuacije vojnicima će vjerojatno i dalje biti zabranjeno prijeći ukrajinsku granicu te će djelovati s teritorija NATO članica, rekao je dužnosnik za WSJ.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare