Svijet

Biden saopćio sankcije Rusiji: Zamrznut ćemo im trilione dolara u SAD

Predsjednik SAD Joe Biden upravo se obraća naciji iz Bijele kuće, dok njegova administracija ocjenjuje rusku invaziju na Ukrajinu.

U svom govoru Biden iznosi niz primjedbi o ničim, kako je rekao, izazvanom i neopravdanom napadu Rusije na Ukrajinu.

Na samom početku govora Biden je rekao da je Putin ovo planirao mjesecima te da je nagomilao više od 170 hiljada vojnika na granici.

Navodi kako je odbacio sve diplomatske napore SAD i saveznika.

“Sedmicama upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli. Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su tzv. republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini”, rekao je Biden.

Biden je rekao kako je Putin agresor te da će njegova zemlja snositi posljedice.

“Danas najavljujem teške sankcije, posljedice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ne radi to sam, nego u saradnji sa EU i mnogim partnerima širom svijeta. Upravo sam razgovarao s liderima G7. Ograničit ćemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i eurima. Ruska berza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog finansijskih sistema. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB”, rekao je Biden.

U svom obraćanju je, između ostalog, kazao kako su dizajnirali dugotrajni učinak na Rusiju.

“SAD ovo ne radi sam, mjesecima radimo koaliciju koju čine 27 zemalja Evropske unije, Japan, Australija i mnogi drugi. Ograničit ćemo Ruse u poslovanju u eurima, dolarima i jenima. Onemogućit ćemo im da učestvuju u ekonomiji 21. stoljeća. Sankcionirali smo ruske banke koje barataju imovinom od preko trilion dolara. Danas ćemo blokirati još četiri banke. Sva imovina u SAD bit će im zamrznuta. Na popis sankcioniranih osoba dodali smo osobe koje profitiraju od politike Kremlja. U utorak ćemo onemogućiti ruske tvrtke u traženju financija na evropskom i američkom tržištu”, kazao je Biden.

Kazao je kako njegova adminstracija koristi sve alate koje su im dostupni kako bi zaštitili Amerikance i američke porodice od visokih cijena energenata.

“Amerika se bori za slobodu i odlučno se suprotstavljamo nasilnicima. Razgovarao sam sa Zelenskim i uvjerio ga da će mu SAD i naši saveznici pomoći”, kazao je Biden.

Također, u svom obraćanju je kazao kako je Ukrajina neovisna posljednjih 30 godina i kako neće tolerirati nikoga ko im pokušava oteti zemlju.

“Ovo je opasan trenutak za cijelu Evropu. Sad je sasvim jasno šao zanima Putina i njegove kriminalce, on želi carstvo po svaku cijenu, promjenom granica silom i pokretanjem rata bez razloga. Putinova agresija skupo će koštati Rusiju, budite sigurni u to. Kad se historija bude pisala, ostat će zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak svijeta jačim. Putin neće ugasiti demokratiju i slobodu. Sloboda će pobijediti”, zaključio je Biden.

NATO je jutros aktivirao svoj plan odbrane, a ja sam odobrio slanje dodatnih vojnika u jedinice za hitne reakcije, dodao je Biden.

“Ova agresija ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, Amerika se bori za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i za sve hakerske napade, spremni smo odgovoriti na njih”, rekao je.

O idućim potezima američki predsjednik je rekao:

“Poduzimamo korake da odbranimo svoje saveznike na istoku Evrope. Organizirat ćemo samit sa saveznicima. Ukrajini smo ove godine poslali 650 miliona dolara odbrambene opreme. Američki vojnici ne idu u Evropu kako bi se borili u Ukrajini već kako bi branile NATO saveznike. NATO je ujedinjen i usredotočen i ispunit ćemo obveze iz članka 5.U utorak ćemo poslati NATO-ove trupe u zemlje na istočnoj granici našeg saveza. Razmatramo i druge poteze”, kazao je Biden.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Počelo vanredno obraćanje Bidena. Saopćava sankcije
7 mjeseci

[…] 19:46 – Američki predsjednik Joe Biden obraća se javnosti. Kompletan govor pročitajte na ovom LINKU. […]