Biden: Trumpov plan je sirova politička moć

48

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden zatražio je jučer od Senata, kojim dominiraju republikanci, da ne glasa o kandidatu za Vrhovni sud prije predsjedničkih izbora, nazivajući plan aktuelnog predsjednika i svog protivkandidata Donalda Trumpa izrazom “sirove političke moći”.

“Namjera predsjednika Trumpa da na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, imenuje drugu osobu prije izbora 3. novembra je naprosto provođenje sirove političke moći”, rekao je Biden u govoru u Philadelphiji.

Takvo bi imenovanje, kada bi ga podupro Senat, zacementiralo broj konzervativne većine u Vrhovnom sudu na šest naspram tri, što bi decenijama moglo utjecati na američke zakone i život. Imenovanja u Vrhovni sud su doživotna.

Biden: Nominirao bih Afroamerikanku

Biden je rekao da bi on, ako pobijedi na izborima, morao imati šansu nominirati novog sudiju Vrhovnog suda. Ponovio je da bi nominirao Afroamerikanku kada bi imao prigodu, što bi bilo prvi put u Vrhovnom sudu SAD-a.

Ranije danas još jedna republikanska senatorica, Lisa Murkowski, izjavila je da neće glasati za imenovanje sudija Vrhovnog suda prije izbora. Time je postala druga republikanska senatorica od ukupno njih 53 od 100 mjesta u Senatu koja je javno izrazila neslaganje s Trumpovom namjerom.

Senatorica Susan Collins iz Mainea jučer je imala sličnu izjavu. Trump je najavio da će sljedeće sedmice objaviti nominacije za ispražnjenu poziciju Ruth Bader Ginsburg.

Većina Amerikanaca smatra da treba sačekati sa zamjenom Ginsburg

Većina Amerikanaca, uključujući i mnoge republikance, želi da nasljednika Ruth Bader Ginsburg u Vrhovnom sudu SAD-a odredi pobjednik predsjedničkih izbora, po anketi objavljenoj danas koju je za Reuters provela agencija Ipsos.

Anketa je provedena na nivou cijele države nakon što je objavljena smrt sutkinje Ginsburg sugerira da se mnogi Amerikanci ne slažu s Trumpovim planom.

Ispitivanje je utvrdilo da se 62 posto Amerikanaca slaže da mjesto u Vrhovnom sudu treba popuniti pobjednik izbora na kojima su suprotstavljeni Trump i Biden. Tako ne misli 23 posto ispitanih, a ostatak nije siguran. S odgodom imenovanja za poslije izbora slaže se 80 posto demokrata i 50 posto republikanaca.

Šef republikanaca u Senatu: Nominacija Trumpovog kandidata bit će podržana

Za potvrdu imenovanja Trumpu je potrebna podrška Senata u kojem većinu od 53 prema 47 imaju republikanci. Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell najavio je da će Senat o imenovanju glasati u sedmicama prije isteka Trumpovog mandata.

Demokrati su još uvijek bijesni zbog izbjegavanja Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, da 2016. potvrdi imenovanje Merricka Garlanda koje je predložio tadašnji predsjednik Barack Obama nakon što je konzervativni sudija Antonin Scalia umro deset mjeseci prije izbora. McConnell je tada govorio da Senat u izbornoj godini ne bi trebao potvrđivati sudije Vrhovnog suda, no u međuvremenu je očito promijenio mišljenje i najavio da će podržati Trumpovog kandidata.

“Nominacija Trumpovog kandidata dobit će podršku američkog Senata”, rekao je McConnell.

Anketa Reutersa i Ipsosa provedena je online na uzorku od 1.006 punoljetnih Amerikanaca iz cijelog SAD-a, od kojih su 463 demokrati, a 374 republikanci, s marginom pogreške od četiri posto.