Svijet

Biden u Kaliforniji moli ljude da ne smijene guvernera: Naslijedit će ga Trumpov klon. To bi imalo posljedice po cijeli svijet

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak navečer građane Kalifornije da masovno glasaju protiv referenduma o opozivu tamošnjeg guvernera kako bi se izbjeglo da na njegovo mjesto zasjedne republikanac, “klon Donalda Trumpa”.

Njegova prva predsjednička posjeta zapadu Amerike je bila prilika za Bidena da ponovi svoje stajalište o klimatskim promjenama i ponovo istakne važnost planova o golemim javnim investicijama, ali i da uđe u političku arenu kako bi stao u odbranu guvernera Gavina Newsoma, bivšeg gradonačelnika San Francisca koji je s lakoćom izabran za guvernera 2018. i čiji mandat završava tek sljedeće godine.

Na papiru, za Newsoma nema opasnosti, ali pojačanje koje mu je u zadnji tren stiglo u vidu predsjednika države pokazuje da Demokratska stranka to izjašnjavanje shvaća vrlo ozbiljno, svjesna da je iznenađenje moguće.

PROČITAJTE  SAD i EU u novoj misiji o Izbornom zakonu, Schmidt pozvao na dogovor

Kalifornija je peta ekonomija na svijetu te je na referendumu ulog veliki.

Glasanje o opozivu Gavina Newsoma održava se u utorak zahvaljujući neobičnoj stavci “izravne demokratije” u kalifornijskom ustavu koja je omogućila republikancima da osiguraju referendum s relativno malim brojem prikupljenih potpisa nezadovoljnih birača.

Isti mehanizam doveo je 2003. na vlast Arnolda Schwarzeneggera, posljednjeg republikanskog guvernera Kalifornije.

“Oči nacije uprte su u Kaliforniju i njezinu odluku koja će imati veliki učinak na tu saveznu državu i osjetit će se u cijeloj zemlji ali, i ovo nije šala, u cijelom svijetu”, rekao je Biden.

Newsomu prijeti radijski voditelj, afroamerički konzervativac Larry Elder.

“On je klon Donalda Trumpa. Možete li ga zamisliti da vodi Kaliforniju”, rekao je Biden u 15-minutnom govoru u Los Angelesu.

PROČITAJTE  U Beču počelo prvo suđenje zbog širenja korone u skijalištu Ischgl. Porodica preminulog tuži državu i traži 100.000 eura

Predsjednik države je pozvao glasače da “pošalju poruku naciji i glasaju tako da sačuvaju položaj Gavina Newsoma”.

Iako Newson ima većinsku podršku javnosti, njegov tabor nije opušten.

Djelomice je to zbog čudne strukture glasanja za opoziv.

U prvom pitanju glasačkog listića: “Treba li Gavin Newsom biti opozvan?”, aktualnom guverneru treba podrška više od polovice izašlih birača kako bi ostao na vlasti.

Ako to ne uspije, njegov nasljednik bit će onaj s najviše glasova među 46 pretežno republikanskih kandidata.Povezani postovi: