Svijet

Biden upozorava: “Napad na Ukrajinu mogao bi biti najveća invazija od Drugog svjetskog rata”

Ruski napad na Ukrajinu mogao bi postati “najveća invazija” od Drugog svjetskog rata, obzirom na ogromnu prisutnost vojnika u blizini granice, smatra američki predsjednik Joe Biden.

– Takav bi događaj promijenio svijet – rekao je Biden novinarima u utorak, prenosi dpa.

Upozorio je da ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja raspoređivati snage duž ukrajinske granice od Bjelorusije.

Upitan može li sebe vidjeti kako sankcionira Putina u slučaju invazije, Biden je odgovorio: “Da, vidio bih to.”

Američki predsjednik je naglasio da neće biti američkih snaga u Ukrajini.

Ranije u utorak, visoki dužnosnik američke vlade rekao je da se Washington i njegovi saveznici pripremaju za moguće smanjenje isporuke ruskog plina Evropi u slučaju eskalacije u Ukrajini.

– Radimo sa zemljama i firmama diljem svijeta kako bismo osigurali sigurnost opskrbe i ublažili cjenovne šokove koji utiču i na američki narod i na globalnu ekonomiju. Upravo smo u razgovorima s glavnim proizvođačima prirodnog plina diljem svijeta, kako bismo razumjeli njihov kapacitet i spremnost da privremeno povećaju proizvodnju prirodnog plina i da te količine dodijele evropskim kupcima – kazao je dužnosnik.

Također je istakao da je plin već nekoliko sedmica pohranjen u skladištima u Evropi. Napori su bili usmjereni na osiguravanje zamjene u roku od nekoliko dana ili sedmica, a ne mjeseci, u slučaju smanjenja ili gubitka ruskih zaliha.

Sjedinjene Države sumnjaju da Rusija pokušava upotrijebiti energiju kao oružje. Kremlj je, s druge strane, odbacio mogućnost da bi Rusija mogla zatvoriti plinsku slavinu u slučaju sankcija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare