Svijet

Biden zaprijetio Rusiji: ‘Nikada nismo bili ujedinjeniji. U slučaju da Putin upotrijebi hemijsko oružje – NATO će odgovoriti’

Nakon susreta čelnika šefova članica NATO-a u Bruxellesu, pred novinare je stao američki predsjednik Joe Biden.

– SAD su se obavezale pružiti više od 2 milijarde dolara vojne opreme Ukrajini i više od milijardu dolara humanitarne pomoći milionima Ukrajinaca pogođenih ratom u Ukrajini, kazao je Biden.

NATO i evropski saveznici ujedinjeni su u podršci Ukrajini vojnom i humanitarnom pomoći, rekao je, kao i u nametanju “najznačajnijeg režima ekonomskih sankcija ikada” kako bi se “osakatila” ekonomija Vladimira Putina.

Rekao je i da SAD najavljuje nove sankcije protiv 400 ruskih pojedinaca i subjekata, uključujući 300 članova Dume, kao i oligarha i kompanija koje “pokreću ruski ratni stroj”.

– NATO nikad nije bio ujedinjeniji. Putin, kao posljedicu invazije na Ukrajinu, dobiva upravo suprotno od onoga što je namjeravao dobiti, naglasio je američki predsjednik.

Rekao je da će SAD odgovoriti ako Vladimir Putin upotrijebi hemijsko oružje, ali da će odgovor ovisiti o situaciji.

Što se tiče Kine, Biden je kazao kako vjeruje da shvataju potencijalno strašne ekonomske posljedice koje bi nastale ako bi zemlja pružila pomoć Rusiji u njezinom ratu u Ukrajini.

Biden je rekao da je prošle sedmice o toj temi imao “vrlo otvoren razgovor” s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Rekao je da “nije prijetio”, ali je jasno rekao da Xi “shvata posljedice njegove pomoći Rusiji”.

Rekao je kako je ukazao na posljedice ponašanja Rusije, te istaknuo da je Kina nastojala razviti čvršće ekonomske veze sa zapadom.

– Mislim da Kina razumije da je njena ekonomska budućnost mnogo čvršće vezana za Zapad nego li za Rusiju, rekao je Biden.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare