Svijet

Biden zatražio povećanje vojnog budžeta. Rekordan je

Uprkos pandemiji, američki predsjednik Joe Biden traži vojni budžet od čak 753 milijarde dolara, što je rast od 1,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukoliko zahtjev iz Bidenove kacelarije bude odobren, SAD će izdvajati čak 3,4 posto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, navodi agencija “Bloomberg”.

Dok većina članova opozicione Republikanske stranke odobrava povećanje, kritičari dolaze uglavnom iz redova Bidenove Demokratske stranke.

Kritičari tvrde da je ekonomska kriza uzrokovana pandemijom pravo vrijeme za smanjivanje vojnog budžeta, a ne za povećavanje.

Neki od njih ukazuju na činjenicu da SAD već troše na odbranu više nego zajedno 10 država čiji su vojni budžeti odmah iza američkog.

Ovakvo povećanje pravda se jačanjem ruske i, naročito, kineske vojne moći. Kako bi SAD zadržale vojnu nadmoć, moraju biti sposobne da odgovore na kinesko prisustvo na Tihom i Indijskom okeanu.

Izgradnja vojnih brodova i podmornica sa velikom balističkom moći veliki je trošak i bit će jedan od glavnih fokusa američke odbrane, piše “Defens news”.

Biden je obećavao da će SAD vratiti geopolitički i vojni značaj, jačajući savezništva i stvarajući protivtežu Kini i Rusiji.

Ipak, povećanje budžeta Pentagona za mnoge kritičare nije logičan odgovor na nove geopolitičke odnose, već dokaz da “vojnoindustrijski kompleks i dalje kontroliše obje korumpirane američke stranke (Demokratsku i Republikansku)”, zaključuje “Geopolitika”.Povezani postovi: