Svijet

Biden želi zatvoriti Guantanamo

Administracija Joea Bidena je pokrenula postupak o budućnosti vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo na Kubi, a razmatra se mogućnost izvršne uredbe koju bi potpisao predsjednik SAD-a za nekoliko tjedana ili mjeseci, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

“To je mrlja na američkom globalnom imidžu”, rekli su u Bijeloj kući novinarima Reutersa, ali to kažu i organizacije za zaštitu ljudskih prava koje godinama pozivaju na zatvaranje Guantanama.

Proces će voditi Vijeće za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, uz suradnju s ministarstvima obrane, državnog tajništva i pravosuđa te uz konzultacije s Kongresom.

Ova inicijativa zasigurno neće dovesti do brzog zatvaranja ozloglašenog vojnog zatvora, koji je postao aktivan nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine na New York i Washington.

I bivši predsjednik Barack Obama je želio zatvoriti Guantanamo, ali nikada nije naišao na potporu Kongresa, čak ni onda kada su oba kongresna doma bila pod kontrolom demokrata.

Postojali su planovi o zatvaranju koje je ukinuo donedavni predsjednik Donald Trump, koji je često govorio da će zatvor napuniti “lošim momcima”, ali nijedan zatvorenik nije poslan u Guantanamo za njegova mandata.

U Guantanamu se trenutno nalazi 40 zatvorenika, a većina njih se tamo nalazi 20-tak godina, bez podizanja optužnice protiv njih ili pokretanja sudskog procesa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare